Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Érzékszerveket teszteltek a Premontrei gimnázium nebulói

2016-07-30 11:14:27

A Premontrei Szent Norbert Gimnázium 10-11-dikes évfolyamáról egy kisebb csapattal lehetőséget kaptunk arra, hogy egy projekt keretében tanulmányozzuk érzékszerveink működését. A projekt során szisztematikusan áttekintettük az egyes érzékszervek működését, kitérve az adott érzékszerv biológiai felépítésére, működésének biológiai és kémiai folyamataira. Ugyanakkor az adott szerv által érzékelt fizikai mennyiségeket és a rájuk vonatkozó fizikai törvényeket is kielemeztük, kiegészítve olyan modellekkel és kísérletekkel, amik a folyamatok megértését segítik. Mivel a legfontosabb érzékszervünk a látás, ezzel foglalkoztunk a legtöbbet, de terítékre került a hallás, a tapintás, a szaglás, az ízlelés és a hőérzékelés is –tájékoztatta hírportálunkat dr. Seres István egyetemi docens.


A gödöllői központú Szent István Egyetem (SZIE) Gépészmérnöki Karának tanszékvezetője elmondta, hogy az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő Nemzeti Tehetségért Programjának NTP-MTTD-150-0185. számú támogatásával megvalósult projekt során neves szakemberek is segítették a munkát: a Pécsi Tudományegyetem biológusai az érzékszervek fejlődéséről tartottak érdekes ismertetőt, amit követően egy nagy élményt jelentő gyakorlati foglalkozás keretében sok érdekes és meglepő tényt tapasztalhattunk meg saját érzékszerveink működéséről. Bár, a SZIE Élelmiszer-tudományi Karán megismerkedtünk hiperspektrális vizsgálatokkal és a mesterséges nyelvvel, nagy bánatunkra a Coca-cola pontos receptjét nem ismerhettük meg. A SZIE Gépészmérnöki Karának Mérnökinformatikai Központjában a gépi látásról és a látás tartomány kiterjesztésének technikai lehetőségeiről kaptunk áttekintést (hőkamera, éjjellátó készülék) technikai bemutatóval együtt, valamint az is kiderült, hogy a nagysebességű kamera is jó móka.

Természetesen, a tudomány komolysága mellett rendre előkerültek érdekes és meglepő kísérletek is, például, hangszórót csináltunk egy teáskannából, kipróbáltuk a hanggal való üvegtörés technikáját, suttogótükröztünk, illetve végigpróbáltuk a 3 dimenziós képalkotás alkalmazásait is, a piros-kék szemüvegtől a polárszűrőkön át, a VR-ig, és megtanultunk sztereogrammokat nézni – sőt, látni – is. Hőképeket készítettünk magunkról, sötétben éjjellátó készülékkel bújócskáztunk, és kipróbáltuk egy tank éjjellátóját is. A hámszövet idegsűrűségének mérésére hagytuk, hogy tűvel szurkáljanak minket, de megérte.
Sok esetben magunk is alkottunk, építettünk. Például: az optikai csalódások szemléltetésére először csak makett méretben, később nagy méretben is megépítettünk egy Ames-szobát. Ha nem tudod, mi az, bátran nézz utána, vagy nézd meg a helyi egyetemen szeptemberben esedékes Kutatók Éjszakáján, mert erre az alkalomra újraépítjük.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online