Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék a gödöllői önkormányzat vagyongazdálkodásának szabályozásában

2016-03-08 10:29:51

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte Gödöllő város pénzügyi és vagyongazdálkodása megfelelőségének ellenőrzését. Az ÁSZ-jelentés szerint a pénzügyi szabályozás megfelelt az előírásoknak, azonban a gazdálkodási jogkörök gyakorlása nem volt megfelelő. A számvevők megállapították, hogy a vagyongazdálkodás szabályozásában feltárt hiányosságok kockázatot jelentenek az önkormányzati vagyon védelme szempontjából. Az önkormányzat pénzügyi egyensúlya 2012-2013 között fennállt, 2014-ben a nettó működési jövedelem az adósságkonszolidáció és a számviteli változások miatt volt negatív.

A gödöllői önkormányzat 2014. évi költségvetési beszámolója szerint közel 8,5 milliárd forint bevételt ért el, és több mint 6,7 milliárd Ft kiadást teljesített. Az önkormányzat vagyona az ellenőrzött időszak alatt több mint 2,4 milliárd forinttal (7,7%-kal) nőtt.

A 2011-2014. évekre kiterjedő ellenőrzés keretében az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a költségvetési tervezés, az előirányzatok megállapítása, és a kiadási előirányzatok módosítása szabályszerű volt. A működési jövedelem egyenlege 2011-ben negatív volt, a hiányt az előző év(ek) maradványából finanszírozták. A 2014. évi negatív egyenleg a közfeladat ellátás biztonságos teljesítését nem veszélyeztette, mivel az önkormányzat jelentős összegű pénzeszközökkel rendelkezett. A likviditási tervek előírásoknak megfelelő felülvizsgálata támogatta a pénzügyi egyensúly fenntartását. Az adósságkonszolidáció során a Magyar Állam 2013-ban több mint 3,1 milliárd forint, 2014-ben közel 4,6 milliárd forint tőketartozást és annak járulékait vállalta át, aminek eredményeként a pénzintézeti kötelezettségek megszűntek, és a pénzügyi egyensúlyi helyzet jelentős mértékben javult. Az ellenőrzés megállapította, hogy a gödöllői önkormányzatnál nem működtettek megfelelő kockázatkezelési rendszert, valamint az integritás kontrollrendszere is fejlesztendő.

Az önkormányzati vagyon nyilvántartása és a költségvetési beszámolók mérlegének alátámasztottsága megfelelt a jogszabályi és a belső szabályzatok előírásainak. A 2014. évi vagyonkimutatásnál feltárt kisebb hiányosságok ellenére a vagyoni helyzet valóságnak megfelelő bemutatása biztosított volt. A jogszabályi előírás ellenére nem szabályozták rendeletben – az összeghatár, jogcím és a döntésre jogosult kivételével – a követelésekről történő lemondás módját és eseteit. Az önkormányzat nem készítette el a közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét. A vagyonváltozást eredményező döntések a megvalósításuk során feltárt hiányosságok mellett is szabályszerűek voltak.
Az önkormányzat a kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságok esetében felelősen, a kisebbségi tulajdonában lévő (25% alatti részesedést jelentő) gazdasági társaságok esetében korlátozott lehetőségeinek megfelelően gazdálkodott a tartós részesedéseivel. Az erőforrásokkal való szabályszerű gazdálkodáshoz szükséges követelményeket azonban nem alakították ki számon kérhető módon, és nem határozták meg az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket sem.

Az ÁSZ jelentésében szereplő javaslatok alapján a polgármesternek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie – olvasható az Állami Számvevőszék Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztálya által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online