Gödöllői szemszögből nézve minden bizonnyal a hónap híre volt, hogy 40 milliárd forintos – részben OTP Banki, részben kormányzati – támogatás szolgálja a Gödöllői Királyi Kastély átfogó felújítását. A nem mindennapi finanszírozási konstrukcióval megvalósuló beruházás-sorozat kapcsán számos dezinformáció (szalonképesebben: tévhit) látott napvilágot, főleg a közösségi oldalakon megjelent hírek kommentjeiben. Azt gondoltuk néhány tény(adat) tisztázásra szorul, ezért dr. Ujváry Tamást, a gödöllői műemlék-együttest működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatóját kértük meg arra, hogy segítsen eloszlatni az olvasói és kommentelői „félreértéseket”.
Idestova 114 éve, 1911. november 25-én indult meg a HÉV-közlekedés Gödöllőn. A ma már H8-as jelzésű gödöllői HÉV-vonal első, villamosított szakasza a budapesti Keleti-pályaudvar és Cinkota között szállított utasokat. Később Kerepes lett a végállomás, majd átadták a forgalomnak a Kerepes és a gödöllői MÁV-állomás közötti, 12,8 kilométer hosszúságú szakaszt. A villamos- és gőzüzemre egyaránt berendezett pályatest felépítményét 30 kilogramm/folyóméter tömegű sínekből építették és 12 tonna tengelyterhelést engedélyeztek rajta. Érdekesség, hogy a „villanyos” eredetileg kék színű volt, zöldre az 1933-as cserkész-világtalálkozó idején festették.
Gödöllő a következő esztendőben ünnepli várossá nyilvánításának 50. évfordulóját. A jeles évfordulóhoz 2016-ban számottevő mennyiségű programsorozat társul. A félszázadik születésnap gasztronómiai különlegessége a jubileumi torta lesz, aminek elkészítésére a Solier Café vezetője, Szoljár Csaba kapott felkérést a polgármestertől.
A szakember – Kovács Éva, a Gödöllői Királyi Kastély muzeológusa, illetve Hadháziné Szabó Margit, a Gödöllői királyi szakácskönyv írója segítségével – felkutatta azokat az alapanyagokat, amik hitelesen kapcsolódnak a település múltjához, kultúrájához. Így születtek meg a Gödöllő torta összetevői, a mandulás-citromos piskóta, a mandulás mousse, a mézes tészta, a meggyragu, valamint a meggyzselé.