Kevéssé ismert, de jelentős kastélybéli évfordulóra emlékezhetünk az idén: napra pontosan augusztus 10-én 30 esztendeje, hogy az akkori kulturális miniszter kiadta a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, mint országos gyűjtőkörű szakgyűjtemény működési engedélyét. A múzeumalapítás kezdeményezése és a szükséges tudományos-szakmai dokumentáció elkészítése, majd a minősítési eljárás menedzselése Varga Kálmán nevéhez fűződik, aki akkor miniszteri biztosként irányította a műemlék-együttes helyreállítását. Az évforduló kapcsán vele beszélgettünk.
Újabb kiemelkedő eredményeket értek el a magyar középiskolás diákok a Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián (IOAI 2025), amit idén második alkalommal rendeztek meg Pekingben, augusztus 2–9. között. A versenyről a magyar csapatok két ezüst- és négy bronzéremmel tértek haza – adta hírül a prim.hu.
Gödöllő a következő esztendőben ünnepli várossá nyilvánításának 50. évfordulóját. A jeles évfordulóhoz 2016-ban számottevő mennyiségű programsorozat társul. A félszázadik születésnap gasztronómiai különlegessége a jubileumi torta lesz, aminek elkészítésére a Solier Café vezetője, Szoljár Csaba kapott felkérést a polgármestertől.
A szakember – Kovács Éva, a Gödöllői Királyi Kastély muzeológusa, illetve Hadháziné Szabó Margit, a Gödöllői királyi szakácskönyv írója segítségével – felkutatta azokat az alapanyagokat, amik hitelesen kapcsolódnak a település múltjához, kultúrájához. Így születtek meg a Gödöllő torta összetevői, a mandulás-citromos piskóta, a mandulás mousse, a mézes tészta, a meggyragu, valamint a meggyzselé.