Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A papírok tanúsága szerint sikeres évet zártak a gödöllői közcégek

2015-05-14 10:56:14

Hatból hat! Így foglalhatnánk össze a gödöllői önkormányzat által alapított vagy tulajdonolt gazdasági társaságok 2014-es gazdálkodását. A papírok tanúsága szerint egyikük sem termelt veszteséget. Rég volt ilyen. Már csak azért is, mert az Erzsébet királyné Szállodát működtető G-Magistratus Zrt. is „beállt” a jó sorba.

A gödöllői önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok közül a legtöbb pénzzel a helyi közétkeztetés vezető vállalkozása, a Kalória Kft. gazdálkodott 2014-ben. A cég a 801,5 milliós forintos bevételéhez képest, 794,4 millió forintot költött el, így 7 millió forint körüli nyeresége képződött.

A VÜSZI Kft. tavalyi bevétele megközelítette a 769 millió forintot, miközben kiadásai 767,7 millió forintot emésztettek fel. Az 1,3 millió forintos, szoftver- és hardver háttér-fejlesztésre fordítható nyereség a közhasznú tevékenység csaknem 22,4 millió forintos veszteségéből és a vállalkozási tevékenység 23,7 millió forintos pozitívumából alakult ki.

Hasonlóan a VÜSZI-hez, a vállalkozási tevékenységből eredő többlet (14,5 millió forint) segítette 1,3 millió forintos nyereséghez a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft-t, amely közhasznú tevékenysége során 13,2 millió forintos negatívumot termelt. Tette ezt úgy, hogy összbevétele meghaladta a 367,7 millió forintot.

Újabb sikeres éven van túl a Gödöllői Piac Kft., amelynek a társasági adó (1.028.000 forint), valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzatnak juttatott osztalék (5 millió forint) megfizetése után is több mint 4,2 millió forintos nyeresége maradt.

Kellemes meglepetés érte a Gödöllői Távhő Kft. menedzsmentjét, mivel a tavalyi esztendőre elfogadott üzleti tervben nevesített 30 millió forint feletti veszteséghez képest, közel 8,6 millió forintos adózás előtti eredménnyel szembesült. A pozitívum elsősorban a felülvizsgálati kérelem alapján megítélt ártámogatás kedvező változásának köszönhető.

Akár történelmi jelentőségű gazdasági évként is aposztrofálható az Erzsébet királyné Szállodát működtető G-Magistratus Zrt. életében a 2014, mivel a társaság nyereséges működést produkált: a pozitívum 5,3 millió forintra rúgott. Az új, első teljes gazdasági évét letudó menedzsment által elért örömteli mutatót táplálta, hogy a szállodai szolgáltatás árbevétele csaknem 3,5 százalékkal, a vendéglátás bevétele pedig 14 százalékkal haladta meg a tervezettet. Igaz, ez utóbbihoz nagyban hozzájárult az étterem bérlője által végrehajtott sajáterős beruházások okán megnövekedett forgalom.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online