Gödöllői szemszögből nézve minden bizonnyal a hónap híre volt, hogy 40 milliárd forintos – részben OTP Banki, részben kormányzati – támogatás szolgálja a Gödöllői Királyi Kastély átfogó felújítását. A nem mindennapi finanszírozási konstrukcióval megvalósuló beruházás-sorozat kapcsán számos dezinformáció (szalonképesebben: tévhit) látott napvilágot, főleg a közösségi oldalakon megjelent hírek kommentjeiben. Azt gondoltuk néhány tény(adat) tisztázásra szorul, ezért dr. Ujváry Tamást, a gödöllői műemlék-együttest működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatóját kértük meg arra, hogy segítsen eloszlatni az olvasói és kommentelői „félreértéseket”.
Idestova 114 éve, 1911. november 25-én indult meg a HÉV-közlekedés Gödöllőn. A ma már H8-as jelzésű gödöllői HÉV-vonal első, villamosított szakasza a budapesti Keleti-pályaudvar és Cinkota között szállított utasokat. Később Kerepes lett a végállomás, majd átadták a forgalomnak a Kerepes és a gödöllői MÁV-állomás közötti, 12,8 kilométer hosszúságú szakaszt. A villamos- és gőzüzemre egyaránt berendezett pályatest felépítményét 30 kilogramm/folyóméter tömegű sínekből építették és 12 tonna tengelyterhelést engedélyeztek rajta. Érdekesség, hogy a „villanyos” eredetileg kék színű volt, zöldre az 1933-as cserkész-világtalálkozó idején festették.
Vett már részt sörvacsorán? Ha nem, itt a lehetőség! Március 28-án, szombaton 18 órától a gödöllői – Bajcsy-Zsilinszky utca 27. szám alatt található – Szélkakas Vendéglőben a sztárséf, Bede Róbert társaságában tölthet el egy kellemes, gasztronómiai élményt nyújtó estét.
A személyenként 8.900 forintért kínált sörvacsora részleteiről Hajagos Ferenc, a vendéglő tulajdonosa árult el részleteket. Íme: - Háromféle minőségi sört és ötféle ételkülönlegességet szolgálunk fel. Radeberger biztosan lesz az italkínálatban, a másik két sör azonban egyelőre maradjon meglepetés. Az ételek sorát – igazodva a sörökhöz – a füstölt csirkemell almás tojáskrémmel nyitja. Másodjára sült kolbászok kerülnek az asztalra kapros cukkínivel és rozskenyérrel, amit a póréhagyma leves követ. Valódi ínyencségként sertés csülök Bajor-káposztával, pirított burgonyával és spenótos-mandulás csirkemáj körettel szerepel negyedik fogásként, míg desszertként daramorzsát szervírozunk fekete erdei gyümölcsből házilag készült lekvárral.
Aki kedvet kapott a sörvacsorán való részvételre, korlátozott számban még foglalhat asztalt a (28) 423-119-es és a (06-20) 953-7375-ös telefonszámokon, vagy a hajagos.csaladi@gmail.com email-címen.