Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Felkészült nevelőszülők nyújtanak otthont a gyermekek számára

2014-12-19 19:05:28

Hazánk gyermekvédelmi rendszerében jelentős változások történtek 2013-2014 folyamán, különösen a befogadó szülők hivatását illetően. A TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 projekt keretében az Európai Unió támogatásával 2014 novemberére 1785 nevelőszülő végezte el az 500 órás OKJ-képzést, s vált felkészültté abban, hogy otthont biztosítson a tizenkét év alatti gyermekek számára.

A projekt keretében megvalósult képzések számára a tananyagot a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet konzorciumi partnere, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja dolgozta ki, s tette elérhetővé immár bővített formában is a főiskola honlapján kialakított tananyag-tárházban.

A tananyagok felépítése egyaránt lehetővé teszi a családi élet és a gyermeknevelés részletes átgondolását, és a nevelőszülők feladat- és tevékenységi körének, szakmai kompetenciáinak pontosítását, tudatosítását. A feldolgozott témák kiemelten fókuszálnak a befogadott gyermek által átélt élményekre, a vele való bizalommal teli kapcsolat kialakításának fontosságára és módjaira, a gyermek készségfejlesztésének lehetőségeire. Tekintettel arra, hogy a nevelőszülői család mintát is nyújt a gyermek számára, fontos szerepet kapnak a családi dinamika meghatározói, a megfelelő kommunikáció és a konfliktuskezelés, az összhang megteremtésének különböző módjai.

Emellett a tananyagnak köszönhetően jelentősen bővül a jogi, különösen a gyermekjogi és a gyermekvédelmi kérdéskörökben való jártasság, a legfrissebb törvényi változásokhoz illeszkedően a gyermekvédelmi gyám szerepével, feladataival való megismerkedés. A nevelőszülők átfogó tájékoztatást kapnak a három év alatti, a fogyatékos, a tartós beteg, valamint a személyiségfejlődési zavarokkal küzdő és a pszichoaktív szerekkel élő gyermekek, fiatalok gondozásának, ellátásának specifikumairól, a családi dinamikának az ezen helyzetekhez köthető változásáról, és a segítségnyújtás lehetőségeiről. A képzések résztvevői az új szakmai és vizsgakövetelményeknek megfelelően a foglalkoztatási jogviszonyhoz illeszkedő felkészítést, illetve ismereteket is kapnak. Mindezeken túl készségeikben gazdagodhatnak az érzelmi ráhangolódás, a problémaérzékenység, a konfliktuskezelés, a tolerancia és a segítőkészség területein. Az önismeret bővüléséhez kapcsolódóan a nevelőszülő-társakkal együtt lehetővé válik az ehhez kapcsolódó személyes tapasztalatok átgondolása, melynek hatékonyságáról a képzések résztvevői is beszámoltak.

A tananyagok összességében lehetővé teszik, hogy a befogadó szülők gondoskodásuk során a lehető leghatékonyabban képviselni tudják a gyermekek mindenek felett álló érdekeit, valamint hogy egy szakmai munkacsoport tagjaként tevékenykedve tudják biztosítani a gyermek érdekeinek leginkább megfelelő ellátást. Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online