Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ez a minimum: átláthatóság az önkormányzatokban. Gödöllőn is?

2014-09-29 16:29:17

Az ezaminimum.hu internetes oldalon az önkormányzati választásokon induló képviselő- és polgármester-jelöltek kinyilváníthatják, hogy készek konkrét és számonkérhető intézkedéseket tenni az önkormányzatok átláthatóságának javítása érdekében.
Az Átlátszó.hu, a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International Magyarország kezdeményezésének célja, hogy az önkormányzati választáson induló képviselőjelöltek és polgármester-jelöltek vállalják, hogy megválasztásuk esetén, már munkájuk első száz napjában hatékonyan fellépnek önkormányzatuk átláthatóbbá tételéért.

A négy szervezet a következő intézkedések támogatására kéri fel az aláíró jelölteket:
1.
Az önkormányzat költségvetése legyen elérhető közérthető formában az önkormányzat honlapján.
2.
Minden önkormányzati testületi és bizottsági ülés napirendje, az üléshez készült előterjesztések, továbbá – az ülést követően – minden testületi vagy bizottsági ülés jegyzőkönyve legyen elérhető gépileg (elektronikusan) kereshető formában az önkormányzat honlapján.
3.
Legyen elérhető minden, az önkormányzat, illetve intézményei, cégei által kötött szerződés, és ezek gépileg (elektronikusan) kereshető összefoglaló listája az önkormányzat honlapján.
4.
Minden képviselő, polgármester, alpolgármester vagyonnyilatkozata, valamint az önkormányzati cégek vezető tisztségviselőinek a vagyonnyilatkozata gépileg (elektronikusan) kereshető formátumban legyen elérhető az önkormányzat oldalán.

A vállalások egy része törvényi kötelezettség, azonban a gyakorlatban ennek sok önkormányzat mégsem tesz eleget. A vállalások másik részének teljesítését nem írja elő törvény, de megvalósulásuk jelentősen átláthatóbbá tenné az önkormányzatok működését, ráadásul többletkiadásokkal sem feltétlenül járna.
Az ezminimum.hu honlapon folyamatosan nyomon követhető azon jelölteknek a neve, akik vállalásokat tettek. Reméljük, minél nagyobb számban lesznek közöttük gödöllői kandidálók is…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online