Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Emléktáblát avattak Gödöllő egykori fővadásza, Nemeskéri-Kiss Géza tiszteletére

2014-09-21 12:06:23

Miután a Gödöllői Királyi Kastélyban megnyitották a VII. Gödöllői Vadásznapot, emléktáblát avattak vitéz Nemeskéri-Kiss Géza (1886-1974) tiszteletére a városi múzeumnak helyet adó Hamvay-kúria épülete melletti téglafal beugrójában.  Ott, ahol az 1920-ban létrejött Magyar Királyi Vadászati Hivatal székhelye egykoron volt. Ezt a hivatalt vezette az ország első hivatásos vadásza, Nemeskéri-Kiss Géza, aki kifejezetten pártolta a hagyományos vadászati módokat, maga is solymászott és az agarászatot is meghonosította Gödöllőn. Mi több, a királyi fővadász irányításával bemutatókat szerveztek külföldi diplomatáknak, esetenként uralkodóknak.
Nemeskéri 1939-ben alapítója volt az 1968-tól újjáéledt magyar solymászegyesületnek, majd a második világháború után kisemmizetté vált. 1949-ben bebörtönözték, ahonnan két évvel később szabadult. 1956-ban Párizsba települt, és itt érte a halál, de három évvel előtte, 1971-ben még hazalátogatott Magyarországra.


Az emléktábla állítás kezdeményezője Ambrózy Árpád, a Magyar Vadászíjász Szövetség elnöke volt. Ötletének megvalósulását a Vidékfejlesztési Minisztérium és a gödöllői önkormányzat támogatta.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online