Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan kerülhetünk közelebb egymáshoz?

2014-05-31 11:38:07

A megosztás világnapját a The People Who Share nevű szerveződés kezdeményezte néhány éve. Minden évben más téma van a világnap fókuszában. Tavaly az ételmegosztás, idén a szomszédok közti megosztás: a cél, hogy az egymás közelében élők ténylegesen közelebb kerüljenek egymáshoz, felfedezzék és megbizonyosodjanak arról, hogy amire igazából szükségük van, az a közelükben mind megtalálható - olvasható a gödöllői székhelyű GreenDependent Egyesület által kiadott Kislábnyom hírlevél aktuális számában.

A megosztás gyakran visszatérő téma, mert sokféle szempontból fenntartható megoldásokat kínál. Környezeti szempontból hasznos, mert kevesebb erőforrást használunk. Társadalmi szempontból azért, mert erősödik a közösség, és olyanoknak is juthat így termék vagy szolgáltatás, akik más körülmények között nem részesülhetnének belőlük. Gazdasági szempontból meg azért, mert újfajta vállalkozásokra adódik így lehetőség (például: nem kihasznált kertünk vagy szobánk kiadása). A megosztást egyre több város, település és önkormányzat is aktívan támogatja, sokan a válság(ok)ból való kilábalás egyik legfontosabb lehetőségének tekintik.

Megosztani rengetegféleképpen és nagyon különböző motivációkból kiindulva lehetséges. Van, aki egyszerűen nem tudja nézni, hogy tárgyai porosodnak... Van, aki így keresi mindennapi betevőjét... Van, aki sikeres vállalkozást alapoz erre... Van, aki közösséget szeretne így kialakítani... És van, aki másokon szeretne így segíteni... …mint például az a szaúd-arábiai férfi, aki egy hűtőgépet helyezett az utcára, hogy ő és szomszédai abba tehessék a megmaradt ételeket, a rászorulók – elsősorban gyerekek – pedig kivehessék onnan, és így megszabaduljanak a kéregetés megalázó helyzetétől.


Felmerül a kérdés: vajon működne egy ilyen megosztás nálunk?
Ha nem is utcán, mondjuk, egy iskolában, vagy iskola előtt elhelyezve? Vagy máshol? Tud valaki példaértékű megosztásra épülő kezdeményezésről, programról, esetleg vállalkozásról? Amennyiben igen, megoszthatja a Kislábnyom közösségi oldalán. Jó lenne tudni róluk, és ha lehet, tovább osztani a jó példát.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online