Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megmentett szecessziós műkincsek

2013-11-11 13:34:28

A 2013-as évet Gödöllő városa Körösfői-Kriesch Aladár születésének 150. évfordulója alkalmából a Szecesszió Évének nyilvánította. A témához kapcsolódva a Gödöllői Városi Múzeum az év hátralévő részében egy válogatást mutat be gyűjteménye azon darabjai közül, amik a 19. század legvégén és a 20. század elején készültek, és ily módon beilleszthetők a szecesszió művészetének korszakába. A november 14-én, csütörtökön 16 órakor megnyíló és december 22-ig – szerdától vasárnapig 10 és 16 óra között – felkereshető tárlatról Őriné Nagy Cecília művészettörténész, a kiállítás kurátora az alábbi sorokat tette közzé.

Természetes, hogy múzeumunk a gödöllői művésztelep alkotóinak munkáiból válogathat leginkább ebben a témában, de büszkén mutatjuk be a Gödöllőn őrzött, Csupor Zoltán Mihály gyűjteményből kiválasztott, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének Iparművészeti szakirányán diplomamunkaként 2011-ben restaurált kalitkát is. A kiállítás előkészítésekor megállapíthattuk, hogy az állandó tárlatokon számtalan olyan műtárgyat állítottunk ki, amit az elmúlt 15 évben restauráltattunk. Ezeket, az itt látható műkincsekhez hasonlóan, az OSzK-Soros Műhely restaurátorai és a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatói segítségével tudtuk megmenteni közösen elnyert pályázati támogatásokkal, illetve hallgatói éves-, vagy diplomamunkaként.

A kiállítás szeretné felhívni a figyelmet a műtárgyvédelem fontosságára és a már elveszettnek hitt műtárgyak megmentésének lehetőségére, kiemelve azoknak az elhivatott restaurátoroknak a munkáját, akik rendkívüli szaktudással odafigyelnek a kis múzeumok segítésére és fáradságot nem kímélve keresik azokat a műtárgyakat, amiket megmentve oktathatják a jövő restaurátorait, akik aztán ezt a szakmai példát viszik tovább.

Jelen kiállításunk azért jött létre, hogy felhívjuk a figyelmet erre a – kulturális örökségünk védelemét szolgáló – nemes feladatra abból az alkalomból, hogy a 2013-as évben elkészült a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festőrestaurátor szakán Nagy Sándor eddig ismeretlen gesso alapú önarcképe és szintén az egyetem textilrestaurátor képzésén két kárpit.
A tárlaton válogatást mutatunk be azokból a műtárgyakból is, amiket Gödöllő Város Önkormányzata és a Gödöllői Művésztelep Alapítvány segítségével a Gödöllői Városi Múzeum restauráltatott. Valamint megtekinthető egy – Mihály Rezső lánya, Judit hagyatékból ajándékként ide került – szőnyeg, amit az örökös, Daniel Brown jóvoltából tudtunk megmenteni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online