Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szombatonként ismét közlekednek a nosztalgia HÉV-járatok

2013-05-31 15:02:17

Felbuzdulva a kezdeményezés februári sikerén, júniustól októberig minden hónap egy szombatján nosztalgia HÉV-szerelvényt közlekedtet a BKV Zrt. a H8-as jelű gödöllői vonalon.

Az M VIII-as sorozatú, 251-es pályaszámú, távkapcsolású motorkocsit a Dunakeszi Vagongyár gyártotta 1952-ben, a Budapesti Helyi Érdekű Vasút megrendelésére. Mivel 1952. január 1-től a HÉV-vonalak üzemeltetését a Magyar Államvasutakra bízták, az elkészült 14 darab M VIII-as sorozatú motorkocsit az BHÉV helyett már a MÁV-BEV vehette át, majd 1958-ban került vissza az újra önálló BHÉV-hez. A járműveket eredetileg a csepeli gyorsvasútra szánták, azonban a csepeli vonal megnyitásához képest bő egy évvel később érkeztek meg, így Gödöllő és a főváros között közlekedtek, később pedig – közel négy évtizedig – a ráckevei vonalon is feltűntek. A motorkocsik 1991-ben búcsúztak a helyiérdekű vasút vágányairól, a 251-es pályaszámú motorkocsi – felújítása után – előbb nosztalgiavonatként közlekedett, majd a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum megbecsült darabja lett. Hosszú szünet után az M VIII-as sorozatú, 251-es pályaszámú motorkocsi februárban – a helyérdekű vasúti közlekedés megindulásának tavaly ünnepelt 125. évfordulója alkalmából – ismét forgalomba állt: nosztalgiavonatként közlekedett a H8-as jelű gödöllői HÉV-vonalon.

A kezdeményezés folytatódik, a járatok júniustól októberig minden hónap egy szombatján szállítanak utasokat. A szolgáltatás a nosztalgia díjszabás szerint vehető igénybe: Kerepesig 500 forintos, míg Gödöllőig 1.000 forint értékű nosztalgiajegyet kell váltani. A kedvezményes jegy (3-14 éves korig) 600 forintba kerül, 3 éves kor alatt nem kell fizetni. Fontos tudni, hogy a járatok csak a feltüntetett megállóhelyeken és a vonat befogadó-erejéig vesznek fel utasokat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online