Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mivel csillapíthatók a tankönyvfelelősök panaszai?

2013-04-02 09:01:02

Több hír is napvilágot látott az utóbbi napokban arról, hogy akadozott vagy egyáltalán nem működött az ellátásban tulajdonképpen állami monopóliummal felruházott Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) informatikai rendszere, ezért az illetékesek úgy döntöttek, hogy április 5-ig meghosszabbítják a tankönyvrendelés határidejét. A szakminisztériumhoz eljutott panaszok azonban nem csak erről szóltak, hanem arról is, hogy morgolódnak a tankönyvfelelősök.

Nyilvánvaló, hogy a gödöllői iskolákban ezzel a feladattal megbízott vezetők és pedagógusok is szembesültek a hiányosságokkal, köztük azzal is, hogy – a korábbi évektől eltérően – a KELLO-val kötött megállapodás alapján tanulónként 100 forintos díjazás illeti meg a tankönyvfelelősöket. Ez a díjazás jelentősen eltér attól a mértéktől, amit az érintettek eddig kaptak a terjesztőktől. A különpénz akár a négy-ötszörösére is rúghatott a mostani díjazásnak, ha pedig a terjesztők által a tankönyvfelelősnek juttatott tankönyvenkénti 7 százalékot vesszük alapul, még nagyobb lehetett ez az összeg.

A kialakult helyzetre reagálva, dr. Gloviczki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára március 21-i keltezéssel levelet írt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnök asszonyának. Ebben – többek között – az is szerepel, hogy mivel lehet csillapítani a tankönyvfelelősök panaszait.

Mindenekelőtt azzal, hogy helyzetük, hasonlóan a magyar iskolarendszerhez, átalakulóban van. Továbbá – idézve a levélből – az alábbiakkal:


Tudomásunk szerint a helyettes államtitkári érvek nem mindenkit győztek meg a szakmában. Úgy tudjuk, Gödöllőn van olyan iskola, ahol az eddigi tankönyvfelelős vagy lemondott tisztségétről, vagy fontolgatja, hogy megválik a feladattól. Fő indokként a munka elvégzésével kapcsolatos teendők, valamint felelősség nagyságát és az ezért kilátásba helyezett díjazás aránytalanul kevés összegét említették.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online