Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A magyar politikát húsz éve mérgezi a kétpólusú acsarkodás

2013-02-01 07:13:02

A Lehet Más a Politika (LMP) január 26-i kongresszusán eldőlt, bomlásnak indul a párt 15 főből álló parlamenti frakciója, mert nyolcan kilépnek a politikai szervezetből. Október óta a Gödöllőn élő Lengyel Szilvia is tagja az LMP országgyűlési képviselőcsoportjának. Ő a Schiffer András-féle, „önállónak maradni” irányvonalat választotta. Miért? – ezzel kezdtük a beszélgetést.

- A kongresszuson kitartottunk a novemberben hozott döntésünk mellett, miszerint az LMP nem kíván szövetkezni Bajnai Gordonékkal, mert nem kívánjuk visszasegíteni a hatalomba azokat, akik miatt kétharmados többséget kapott a Fidesz. A magyar politikát több mint húsz éve mérgezi a jobboldalnak és baloldalnak nevezett két tábor acsarkodása. A kétpólusú politizálás önmagában nem lenne baj, hiszen jól működik számos nyugati országban. Nálunk azonban a kétpólusú politizálás hideg polgárháborút, napi gyűlölködést, történelmi sebek állandó feltépését jelenti, és nem utolsó sorban szüntelen önigazolást a korrupcióra, az állami pénzek elherdálására. A két oldal egymásból él, mert mindkettő a másikkal, mint egy mumussal ijesztgeti a társadalmat, és igazolja saját bűneit. Persze hogy le kellene váltani az Orbán-kormányt! De nem úgy, hogy azokat hozzuk vissza, akik miatt a jobboldal majd megint meg fog erősödni, és ez így megy a végtelenségig. Ezt az ördögi kört egyszer s mindenkorra meg kellene már szakítani, mielőtt rámegy minden. Ha tehát az LMP odaáll az egyik oldalra, ezzel a másik oldalt is erősíti, és vele ezt a velejéig korrupt rendszert. Más szóval a Bajnaiékkal való szövetség Orbán Viktornak is kedvez. Mi ebből nem kérünk. Hosszú hónapok óta folyamatos nyomás alatt voltunk, mert igen sokan szerették volna, ha az LMP feladja önmagát, és ezzel marad az egymásból táplálkozó két politikai oldal uralma.

- Hogyan viszonyult a frakciószakadáshoz az LMP gödöllői tagsága?
- A gödöllői területi szervezet, ami a Mogyoród, Kartal, Tápiószele háromszögben foglalja magában az egyéni választókerületeket, teljesen egységes. Eddig senki nem jelezte a tagok közül, hogy ki akarna lépni a kongresszusi döntés miatt. Sőt, már a novemberi kongresszuson is a többségi álláspontot támogattuk, vagyis egyöntetűen az önálló politizálás mellett tettük le a voksunkat, és nagyon örülünk, hogy az e melletti kiállás most még nagyobb arányban megerősödött.
Jelen pillanatban annyit tudunk, hogy az LMP-t elhagyók új pártot alapítanak, ugyanakkor a platformista országgyűlési képviselők szeretnének a frakcióban maradni. Erről tegnap kezdődtek a tárgyalások. Az egyértelmű, hogy az LMP frakciójának egységesnek kell lennie, és a párt stratégiájának megvalósításán kell dolgoznia. Így csak olyan képviselő foglalhat benne helyet, aki ezt elfogadja. Szakpolitikai kérdésekben mindig egyetértettünk, az egyedüli vitás kérdés az volt, hogy milyen legyen a szövetségi politikánk, vagyis hogyan viszonyuljunk az Együtt 2014 mozgalomhoz.

- Az LMP mellett való kitartás azt is jelenti, hogy a 2014-es parlamenti választáson önálló jelöltre lehet számítani a gödöllői választókerületben (is)?
- Világos alternatívát fogalmaztunk meg ezzel a döntéssel. Nem szeretnénk azokkal közösködni, akiknek a neoliberális gazdaság- és társadalompolitikája ellen létrehoztuk az LMP-t 2009 elején, és akiknek nagy részben köszönhető ez a mostani helyzet is. De az együttműködés gyakorlati megvalósítása is nehézségekbe ütközne, hiszen a programjaink számos ponton ellentétesek egymással. Az nem politikai program, hogy „Orbán takarodj!” Mert mi lesz Orbán Viktor távozása után? Talán segítsünk megvalósítani azt a programot, amivel alapjaiban nem értünk egyet, és láttuk, hogy hová vezetett már korábban?

- Talán korainak tűnik a kérdés, de mit tud majd ajánlani a gödöllői központú körzet választópolgárainak az LMP, aminek az új helyzetben alaposan megcsappant az esélye arra, hogy 2014 után is parlamenti párt legyen.
- Először is, az LMP-nek eddig is volt programja, ahogyan vannak elképzeléseink a helyi problémák megoldására is. Kétségtelen, hogy van még javítanivalónk azon, hogy ez a program mindenkihez eljusson. A magyar nép csalódott az orbáni politikában, és az elkeseredés egyre nő, s nincs ez másképp a mi körzetünkben sem. Ugyanakkor, a választók vannak annyira értelmesek, hogy nem kívánják újra a hatalomban látni azokat sem, akik szintén sárosak abban, hogy ide jutott az ország. Egyébként november óta többen érdeklődtek a helyi LMP iránt, mint az előtte levő egy évben összesen. Ebből is jól látszik, hogy az itt élők pozitívan fogadták, hogy nem engedtünk az önállóságunk feladását sürgető követeléseknek. Mi komolyan gondoljuk, hogy nem lehet meginogni akkor sem, amikor úgy tűnik, hogy a rövidtávú célok látszólag ezt kívánnák. Bízom benne, hogy programunk mellett ezt a következetességet is díjazzák majd a választók.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online