Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Csúcsra juthatnak a csajok a szecesszió évében

2013-01-01 15:32:09

Páratlan év elé nézünk 2013-ban. Több szempontból is. Nagy a valószínűsége, hogy gazdasági értelemben nem ez lesz a teljes kilábalás esztendeje, és számos bizonytalansággal találjuk magunkat szemben, mi, gödöllőiek is. Ettől függetlenül, reméljük, lesznek derűlátásra okot adó momentumok és események.

Akár siránkozhatnánk is, ha a megannyi változást és – ezáltal – bizonytalanságot ígérő 2013-as évben ránk váró, esetenként túlélés-gyanús erőpróbákra gondolunk. Más kérdés, hogy érdemes-e a már-már állandósuló önsanyargatásba menekülni, vagy időnként jobb a töltekezést segítő dolgokkal foglalkozni. Mi – a kultúrában és a sportban rejlő értékeket előtérbe helyezve – ez utóbbit tettük, és a teljesség igénye nélkül számba vettük az előttünk álló esztendőben derűlátásra okot adó, gödöllői vonatkozású lehetőségeket.

A szemezgetés élére kívánkozik, hogy – a barokk jegyében eltelt 2011-es év, majd a gödöllői kötődésű híres hölgyekre koncentráló 2012-es esztendő után – 2013 a századforduló életérzéseit felidéző szecesszió éve lesz Gödöllőn. A döntés fő apropóját Körösfői-Kriesch Aladár (1863-1920) születésének 150. évfordulója adta. A XX. század elején életre hívott gödöllői művésztelep társalapítójának, a világhírű festőnek, szobrásznak, iparművésznek, a szecesszió kiváló képviselőjének munkássága előtti tisztelgés mellett, kiemelt figyelmet fordítanak majd a Gödöllőn 1933-ban megrendezett IV. Cserkész Világtalálkozó (jamboree) eseményeiről történő megemlékezésre.
A Gödöllő kulturális és közművelődési életét meghatározó és irányító szakemberek részvételével létrejött tematikus év előkészítő csoport munkájában érintettek – karöltve a helyi önkormányzat idegenforgalmi-, valamint kulturális és oktatási bizottságának tagjaival – gyakorlatilag már kész programtervvel rendelkeznek, amihez – kiindulva a 2012-es számadatokból – 10 millió forint körüli önkormányzati támogatást használhatnak fel.

Ami a gödöllői sportélet jeles képviselőit illeti, egyéni- és csapatküzdelmekben egyaránt lesz részük komoly kihívásból városunk versenyzőinek. A Gödöllői EAC kardvívói közül többen is jó eséllyel pályáznak arra, hogy pástra lépjenek a budapesti rendezésű felnőtt világbajnokságon (augusztus 5-12.).
Deák Nagy Marcellnek, a Gödöllői EAC 2012-ben felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmet nyert sprinterének idén az egyik fő megmérettetése a moszkvai (augusztus 10-18.) világbajnokság lehet. A 400 méteres síkfutás hazai egyeduralkodója már ezt megelőzően is eljuthat Oroszországba, hiszen július 6-a és 17-e között Kazanyban rendezik meg az egyetemi és főiskolás sportolók legnagyobb világszintű seregszemléjét, az Universiade-t, ahol Marci megvédheti tavaly megszerzett elsőségét.
A gödöllői csapatsportágak reprezentánsai közül ebben az évben a női röplabdások juthatnak a legmesszebbre, akár a bajnoki- és kupaaranyérmet érő csúcsra. A történelmei tettel egyenértékű feladat teljesítése nem ígérkezik könnyűnek, de az erőviszonyok alapján jókora meglepetés lenne, ha nem a TEVA-Gödöllői RC együttesének tagjai és szurkolóik pezsgőfürdőznének a március 3-i kupadöntő, illetőleg a legkorábban április 16-án záruló bajnoki finálé után.

Ha másért nem, a 2013-ban várható pozitívumok és sikerek miatt talán mégis van értelme a sokszor csak illendőségből vagy rutinból kimondott szavaknak: boldog új évet!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online