Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Száz éves a Magyar Cserkészszövetség

2012-12-28 13:38:41

Az angol Robert Baden-Powell által életre hívott ifjúsági mozgalom mintájára 1910-ben jöttek létre az első cserkészcsapatok hazánkban, majd 1912. december 28-án megalakult a Magyar Cserkészszövetség, Magyarország elmúlt 100 évének egyik legnagyobb hatású ifjúsági szervezete. Jelenleg mintegy 8 ezer tagja van és közel ugyanennyi fiatalt egyesítenek a határon túli magyar cserkészszövetségek.

A Magyar Cserkészszövetség fennállásnak 100. évfordulóján centenáriumi év nyílt, az ünnepi emlékülést ma délelőtt az Országház Felsőházi termében rendezték meg. A Kövér László házelnök által levélben köszöntött eseményen megfogalmazódott, hogy a Magyar Cserkészszövetség közösségépítő és -fejlesztő szervezet, közösségei országszerte megtalálhatók. A cserkészet önkéntes, politikamentes és vallásos ifjúságnevelő mozgalom. Célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek. Hagyományokhoz hű, tevékenyen működő mozgalom. Önkéntesei által ifjúságnevelést végez, illetve életmodellt nyújt, saját nevelési módszereivel, a helyi közösségekkel együttműködve. Mára már az anyaországban, a határon túli magyarok körében és a nyugati magyarság közösségeiben egyaránt jelen van.

A centenáriumi évben a Magyar Cserkészszövetség a meglévő közel 500 cserkészcsapat bővítésére, új cserkészcsapatok létrehozására, a cserkészet nevelési programjának megújítására, helyi közösségbe való beágyazására, valamint az összmagyar együttműködés elmélyítésére törekszik. Célja, hogy minden magyarul beszélő gyerek és fiatal találkozzon a cserkészettel.
Bő három éve a gödöllőiek közelebbi kapcsolatot ápolhatnak a cserkészek relikviáival, hiszen a Budapesten megszűnt cserkészgyűjtemény anyagát városunk fogadta be. A tárgyi anyag a Gödöllői Városi Múzeumba, a könyvtári és levéltári anyag pedig a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központba került. Nem túlzás azt állítani, hogy ezzel Gödöllő a magyar cserkészet központjává vált.
Településünk és a cserkészet kapcsolatát tovább erősíti, hogy jövőre ünnepeljük az 1933-ban Gödöllőn megrendezett IV. fiúcserkész világtalálkozót (jamboree) 80. évfordulóját, és azt se felejtsük el, hogy 1939-ben a leánycserkész világtalálkozónak (Pax Ting) is Gödöllő adott otthont. Ezek voltak a magyar cserkészet egy évszázados történetének eddigi legkiemelkedőbb eseményei.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online