Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az ünnep is lehet zöld, energiatakarékos és klímabarát

2012-12-12 10:23:03

Az adventi időszakban mindenki készülődik a téli ünnepekre, a karácsonyra, a szilveszterre, a Hanukára. Sok iskolás pedig már várja a téli szünetet. Az évszak adottságai miatt a klímabarát életmód eleve kihívásokkal teli, hiszen sokat kell fűtenünk, világítanunk. De hogy tudnánk az ünnepeket, a pihenést és szórakozást mégis klímabaráttá, energiatakarékossá tenni? Többek között ez is kiderül a gödöllői GreenDependent Egyesület két tagja, Vadovics Edina és Antal Orsolya által készített összeállításból.

Kezdjük mindjárt azzal, ha időben átgondoljuk, hogyan is szerezzünk be, szervezzünk meg és bonyolítsunk le mindent, rengeteg energiát, erőforrást és felesleges költséget meg tudunk spórolni. A tervezgetés közben pedig azt is felderíthetjük, honnan szerezzük be a szükséges dolgokat, hogy se nekik, se nekünk ne kelljen sokat utazniuk.

Az is fontos szempont, hogy ha valamit mindenképp szükséges beszereznünk, megvennünk, olyan helyről vegyük, ahol pénzünkkel segíteni is tudunk és valamilyen módon helyi közösségünket, vagy valamilyen jó célt támogatunk, például: a helyi piacon vásárlással a környéken élő termelőket, a karácsonyi vásárban a helyi kézműveseket, a helyi jótékonysági boltban beszerzett dolgokkal különböző jó célokat, vagy fejlődő országokban nevelkedő gyerekeket (ha az UNICEF boltjában vásárolunk) segíthetjük.

Ebben az időszakban otthonunk ünnepi díszbe öltöztetése is fontos kérdés. Sokan állítanak karácsonyfát. A hagyományos, termesztett, majd kivágott fenyőfa feldíszítése helyett gondolhatunk alternatív megoldásokra is: készíthetünk „fát” ágakból, használt kartonból (képen), maradék fémből is. Érdemes tehát kreatívnak lennünk, és a család minden tagját bevonni az ötletelésbe és a megvalósításba.

Nagyon lényeges az ünnepi menü összeállítása is. Hogyan tudunk olyan ételsort kialakítani, ami figyelembe veszi a hagyományokat, ízletes, egészséges és klímabarát is? Nem valami ördöngösségről van szó: ha olyan menüt állítunk össze, ami elsősorban helyi-, szezonális-, esetleg bio-összetevőkből áll, elkészítése energiatakarékos, vagy jól tervezett főzéssel-sütéssel készül, máris sokat tettünk a környezetért. Konkrét ötleteket olvasóinktól is várunk: klímabarát, zöld ünnepi menüjavaslatokat recepttel együtt. A legjobbakat minden érdeklődővel megosztjuk majd.

Végül, nem elfelejtkezve az ünnepet kiegészítő ajándékokról sem, összegyűjtöttünk néhány ötletet.
Konyha és finomságok:
saját készítésű recept-gyűjtemény - saját készítésű lekvár, savanyúság, szörp, befőtt, rumos gyümölcs, aszalt gyümölcsök - teák év közben gyűjtögetett gyógynövényekből, fűszerkeverékek - szárított gomba (szintén saját gyűjtésből).
Textil:
bontott fonalból sapka, sál, kesztyű - zsebes tároló a falra.
Gyerekeknek:
babák vagy állatkák zokniból, maradék anyagokból, fakanálbáb - saját készítésű társasjáték, kártya, szókirakó - kisautó fahulladékból, repülőmodell kartonból.
Egyéb:
szaporított szobanövény, vetőmagok a kertből - saját készítésű naptár családi fotókkal, rajzokkal - házi szappan és egyéb otthon készült kozmetikumok, levendulás zsákocska illatosítónak.
Idő-utalvány:
közös teázásra, kirándulásra, társasjátékozásra invitáló kártya.
Dekoráció és csomagolás:
használjunk saját készítésű, természetes anyagú (fa, üveg, szalma, csuhé, agyag, toboz) és tartós díszeket, lakásdekorációt. Az ajándékokat többször használható csomagolóanyagba (vászonzsák, erős papírtáska, kartondoboz) csomagoljuk.
Adhatunk mindenféle szolgáltatást:
színház, koncert jegy, uszoda és/vagy szauna belépő, saját segítség: gyerekvigyázás, takarítás, sütés, masszázs, kert felásás, vacsorára vagy egyéb közös programra meghívás, energia audit vagy hőtérkép-készítés. És még számos, hasznos, személyre/családra szabott élménnyel kedveskedhetünk. Választhatunk a megajándékozott személyére/családjára/háztartására szabott terméket is, ami segíthet az energiatakarékos és zöld életmód megvalósításában, vagy a megajándékozottnak szüksége van rá.

További inspiráció: családok ünnepi beszámolói ajándék-, program- és menü-ötletekkel olvashatók a Nagycsalád – kis lábnyom és Kislábnyom projektzáró kiadványokban. Jó keresgélést és ünnepi készülődést kívánunk mindenkinek, és – mint mindig – most is szívesen várunk (email: info@greendependent.org) minden további klímabarát ötletet!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online