Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egészséges helyi élelmiszer kerüljön az asztalra

2012-11-29 12:42:31

Helyi termelőktől származó, biztonságos élelmiszer eljuttatása a felhasználókhoz, ezáltal a lokális gazdaság erősítése: ez a célja a Gödölye Szociális Szövetkezetnek, amely november 30-ától két kereskedelmi egységet és egy menzaétkeztetési műhelyt is működtet Gödöllőn. Az uniós támogatással megvalósuló projekt munkahelyeket is teremtett a régióban.

A Gödölye Szociális Szövetkezet egy éve működő konyhája már napi 250 adag ételt szállít ki, nem csak Gödöllő, de Iklad, Vác, Pilisszentlászló, Göd és Veresegyház szociális intézményeibe, iskoláiba és óvodáiba is. A Mi Konyhánk elnevezésű műhely célja a gyerekek egészséges ebéddel való ellátása, ami ízlik is nekik, szakemberek szerint is tápláló és egészséges, illetve a szülőknek is kifizethető. Ezt összeegyeztetni egy menzán nem egyszerű, főleg úgy, hogy egyedi igények szerint, vegetáriánus, tej-, tojás- vagy cukormentes ebédet is készítenek.

Tóth Krisztina
, a Gödölye Szociális Szövetkezet szakmai vezetője elárulta, hogyan tudják fenntarthatóvá és gazdaságossá tenni az intézményt: - Nagyon fontos, hogy helyi beszállítóink vannak, helyi kistermelőktől vesszük át az élelmiszereket, a szállítási költségeket csökkentve, kölcsönösen méltányos áron, megbízható forrásból. A beszállítóinkat személyesen ismerjük, így megbízhatunk a termények, termékek minőségében.

A környékbeli gazdaságokból származó, megbízható élelmiszerek a szövetkezet két gödöllői boltjában is elérhetők. A szövetkezet emellett rendezvényeket és felvilágosításokat szervez élelmiszerbiztonság témában, több alkalommal. - A Gödölye távlati célja, hogy a helyi szervezetekkel, önkormányzatokkal együttműködve kidolgozza a környék élelmiszer stratégiáját, ami a helyi termelőket juttatja előnyhöz és helyi piacokhoz – mondta Tóth Krisztina.

A projekt – aminek záró rendezvénye november 30-án, pénteken 17 órakor kezdődik Gödöllőn, a Szilhát utca 40. szám alatt, az Aranyalma Szociális Szolgáltatóházban – fenntarthatóságát biztosítja, hogy a szövetkezet munkatársai közt találunk ötven év feletti és a jelenlegi állása előtti időszakban tartósan munka nélkül lévő kollégát is, akiknek munkához juttatása államilag is támogatott, így a régióban hét fő számára teremtettek munkahelyeket.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt-azonosító száma: TÁMOP-2.4.3/B-2-10/2-2010-0013. Projekt címe: „Helyi termék, helyi vásárló - összefogás a fenntartható közösségi gazdaságért”. Projekt időtartama: 2011.december 1. - 2012. november 30.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online