Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bronzszoborba öntenék I. Grassalkovich Antal alakját

2012-11-28 11:04:09

Ha minden jól alakul, hamarosan már nem csak kastély, templom, kolostor, kripta és utca, hanem szobor is emlékeztet településünkön Gödöllő egykori földesurára, I. Grassalkovich Antalra (1694-1771). A köztéri műtárgy megalkotásához és felállításához szükséges anyagi forrást pályázati úton kívánják előteremteni.

A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma olyan, kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri alkotásokra ad támogatást, amik erősítik az adott település kulturális jelenét. A felhívásra – 12 ezer forintos nevezési díj megfizetésével – önkormányzatok jelentkezhetnek, és egy pályázó legfeljebb 5 millió forintot nyerhet el. A dotáció mértéke azonban nem haladhatja meg a pályázat teljes költségvetésének 70 százalékát. A megvalósítás időtartama idén december 1-je és 2014. március 31-e közé esik.

Gödöllőn ez a pályázati lehetőség teremtheti meg a forrását annak, hogy elkészüljön I. Grassalkovich Antal egészalakos bronzszobra, amit a kastéllyal szemben, az Alsópark szélén kívánnak elhelyezni.

Meghívás útján három, Gödöllőhöz kötődő szobrászművészt kértek fel a szoborterv elkészítésére. Ez megtörtént, majd a bíráló bizottság a Bíró János által megformált gipszmodell-alkotást (képen) javasolta elfogadásra a képviselőtestület tagjainak, akik ellenvetés nélkül támogatták az indítványt. Ha megvalósul, Bíró János gödöllői szobrászművésznek nem ez lesz az első helybéli alkotása, hiszen az ő nevéhez fűződik a tűzoltóság épületénél 1997-ben felállított Szent Flórián-szobor.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online