Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szelektív hulladékgyűjtés, mint csővégi megoldás

2012-11-22 14:01:17

A gödöllői klíma-klub tagjai kíváncsiak voltak arra, hová kerül, és hogyan kezelik háztartási hulladékukat, ezért közösen ellátogattak a Zöld Híd Régió Kft. Ökörtelek-völgyi telephelyére. A látogatás során részben előadást hallgattak meg, részben pedig megnézték a telephelyet. Közben folyamatosan lehetőség volt beszélgetésre, és arra, hogy sok kérdésüket feltegyék. Vadovics Edina (GreenDependent Egyesület) írása.

A Zöld Híd Régió Kft. több mint 100 település 300 ezer lakosának hulladékát kezeli. Mennyiségét tekintve ez nagyon nagy, hiszen egy átlag magyar háztartásban évente mintegy 1 tonna hulladék keletkezik (fejenként csaknem 430 kg/év). A hulladék elszállítása és kezelése napi 85 forint körüli összegbe kerül egy háztartásnak. A gödöllői klíma-klub tagjai a látogatás során megismerhették a telephelyre érkező hulladékok sorsát és átfogó képet kaptak a Gödöllő nyugati határában lévő modern telephelyen alkalmazott technológiáról.

Ebben az írásban azonban nem ezekre szeretnénk részletesebben kitérni, hanem megosztani olyan tudatos hulladékgyűjtési tippeket, tudnivalókat, amik mindenkinek – legyen kezdő vagy haladó szelektív gyűjtő – sokat segíthetnek:


• Az első, és talán legfontosabb tennivaló, hogy csökkentsük a keletkező hulladék mennyiségét, hiszen a szelektív gyűjtés is már, úgynevezett, csővégi megoldás: az anyag értékéből veszít, legvégső soron elégetik, vagy lerakják. Ezen folyamatok közben pedig valamennyi környezetszennyezés biztosan keletkezik.

• Csak azt tegyük a szelektív gyűjtő konténerbe, vagy családi házas övezetben a gyűjtőzsákba, ami oda tartozik! A begyűjtött hulladék minőségét rontják, sok esetben teljesen tönkreteszik a nem odavaló dolgok: például, papírhulladék közé dobott használt pelenka, műanyag hulladékok közé tett teli vagy félig üres festékes flakon (a festékes flakon egyébként veszélyes hulladék és külön gyűjtendő!), amiből a festék nagy eséllyel kifolyik. Mindezek, amellett, hogy tönkreteszik a szelektált hulladékot és számos háztartás erőfeszítését, elképzelhetjük, mennyire nehezítik a kézzel szelektáló munkások feladatát.
A tejfölös, joghurtos poharakat öblítés után tegyük a műanyag hulladék közé. Az italos kartondobozokat öblítés után, lapítva tegyük a papírhulladék gyűjtőbe. Vagy készíthetünk belőle merített papírt otthon.
• A 6 centiméteres átmérőnél kisebb, szelektíven gyűjtött hulladék sajnos nagy eséllyel kikerül a rendszerből a folyamat során. Ezért a PET palack kupakját vagy tegyük vissza a kilapított palackra, vagy gyűjtsük külön. Sok helyen átveszik különböző jótékony célokra.

• Az étolajos flakon kimosásával ne bajlódjunk, állítsuk inkább fejre, úgy 1 napra (és fogjuk fel a még kifolyó olajmaradványt), majd így dobjuk a megfelelő helyre.

• Olíva olajos üvegekből ugyanilyen módszerrel folyassuk ki az olaj maradékát, öblítsük, és tegyük az üveghulladékok közé.

• Az üvegekről nem muszáj leáztatni a papírt, mielőtt a szelektív gyűjtőbe tesszük.

• A használt sütőolajat tisztíthatjuk, újra használhatjuk és komposztálhatjuk Derolin ásványi adalékanyag segítségével, vagy adjuk le a MOL-kutaknál.

• A 6 centiméternél vastagabb átmérőjű ágakat nem lehet a zöld hulladékos zsákokba tenni, ezeket – ha nincs más hasznosítási lehetőség – adjuk fával tüzelő ismerőseinknek!

• Végül, a következő dolgokat nem szabad sem a szelektíven gyűjtött, sem pedig az elszállított háztartási hulladék közé tenni: építési hulladék, hamu és salak, valamint természetesen veszélyes hulladékok (gyógyszer, maradék festékek, hígító, elemek, nyomtató-patronok).

Lista arról, hogy ezeket hová lehet vinni, a Zöld Híd Régió Kft. honlapján található (www.zoldhid.hu/kft/hova-vigyem).  A látogatás hasznos és érdekes volt, ajánljuk minden felnőtt-, gyerek- és vegyes csoportnak egyaránt.

Kapcsolódó program


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online