Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Aggályos igazolólappal árusítottak erdei gombát a gödöllői piacon

2012-11-21 09:09:50

Aki erdei gombát gyűjt vagy kap, és nem biztos benne, hogy nincs közte egészségre ártalmas fajta, a gödöllői piacon nem tudja bevizsgáltatni. Régebben volt gombavizsgáló, de a csökkenő igények miatt megszűnt ez a szolgáltatás.

Mindezek tükrében különösnek tekinthető az az eset, ami október közepén történt a gödöllői piacon. Erdei gombát szedett egy személy, aki azért ment ki a piacra, hogy bevizsgáltassa növényi zsákmányát. Kereste a gombavizsgálót, de nem találta. Az iroda zárva volt, és semmiféle elérhetőség nem volt kiírva. A hoppon maradt egyén – miután körbekérdezett – tudomásul vette, hogy megszűnt az állandó gombaszakértői ügyelet.

A történet azonban ezzel nem ért véget, mivel a férfi rátalált egy olyan standra, ahol szedett erdei gombát árusítottak. A gomba tetején ott volt egy igazolólap, amin a kiállítás dátumára vonatkozóan négy adat szerepelt. Részben áthúzva, részben megcsillagozva, részben bekarikázva. Pedig a dokumentumon egyértelmű a felirat: Ez az igazolólap csak a kiállítás napján érvényes. Ráadásul, a cetli bal alsó sarkában látható egy jav bejegyzés és mellette egy szignó, aminek tulajdonosa feltehetőleg nem azonos az igazolás kiállítójával.

Vagyis, az erdei gombát úgy árusították, hogy a szakértői igazolásból nem lehetett egyértelműen megállapítani, a vizsgálat melyik napon történt meg. A férfi elkérte az igazolólapot, és bevitte a polgármesteri hivatal hatósági osztályára, ahol jegyzőkönyvbe vetette, hogy szerinte meghamisított papírral árusították az erdők mélyén fellelhető okkersárga kalapú sereges tölcsérgombát.

Azóta a konkrét ügy több fórumot is megjárt. Úgy tudjuk, különösebb következmény nélkül. A figyelemreméltó esetet feltáró személy olyan véleményt fogalmazott meg, hogy az illetékesek nem kezelik kellő komolysággal bejelentését. Pedig a gombamérgezés veszélyes, akár halálhoz vezethet.

Okulva a történtekből, azt javasoljuk, hogy aki Gödöllőn erdei gombára tesz szert, vagy árusítani kívánja, előtte hívja fel a (06-30) 974-6356-os telefonszámot, és egyeztessen időpontot a gombaszakértővel.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online