Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Összegyűjtik Pest megye nemzeti értékeit

2012-10-27 10:29:46

Pest Megye Önkormányzata október 26-án megtartott közgyűlésén úgy döntött, fontosnak tartja, hogy a nemzeti összetartozás, egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében a megye értékeit összegyűjtse és elkészítse a megyei értéktárat.

Pest megye helyi hagyományait, helyi specialitású ételeit, italait, egyedi termékeit, helyi kézműves munkáit, a megye területén található mezőgazdasági különlegességeket, növényeket, állatokat, kiemelkedő természeti értékeket, a felsoroltak között nem szereplő, de kiemelkedőnek tartott, egyedi értéket hordozó tárgyakat, szokásokat július 1-jétől napjától jogszabály védi, tekintettel arra, hogy hatályba lépett a magyar nemzeti értékekről és a Hungarikumokról szóló törvény.

A kerettörvényi szabályozás az alapjait fekteti le annak a szabályozási rendszernek, amin keresztül megvalósul a magyar nemzeti értékek és a Hungarikumok körének a meghatározása, felkutatása, dokumentálása, rendszerezése, népszerűsítése, a jelenlegi és a jövő nemzedékkel történő megismertetése és ápolása.

A vonatkozó jogszabály értelmében a megyei önkormányzat megyei értéktárat hozhat létre (a megye területén fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény), valamint megalakíthatja a Megyei Értéktár Bizottságot (feladatai: a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítése, a még nem azonosított, de a megye területén fellelhető nemzeti értékek azonosítása, megyei értéktár létrehozása és annak megküldése a Hungarikum Bizottságnak).

A nemzeti értékek azonosítása a nemzeti értékpiramisban történik, ez lényegében egy többlépcsős rendszer, és a nemzeti érték felől közelít a Hungarikumok felé. A rendszer első lépcsőfokán a települési önkormányzatok helyezkednek el, amelyek fakultatív feladatként megalakíthatják a települési értéktár bizottságaikat. Ezek a szervezetek elkészítik a települési értéktárat, azaz, az adott településen fellelhető nemzeti értékek adatainak gyűjteményét. A települési önkormányzatok a gyűjteményt megküldik a megyei értéktár bizottságoknak, illetve, amennyiben nem működik az adott megyében megyei értéktár bizottság, úgy közvetlenül a Hungarikum Bizottságnak.

Városunk önkormányzata egyelőre nem hozott döntést arról, hogy létrehozza-e a nemzeti értéknek számító helyi értékek felkutatását, azonosítását és kezelését megvalósító Gödöllői Értéktár Bizottságot. Igaz, ez nem tartozik a helyhatóság által ellátandó kötelező feladatok körébe.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online