Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem áraszthatnak bűzt az állatok

2012-10-19 10:25:12

Október 1-jétől az önkormányzat nem korlátozhatja saját rendeletében a mezőgazdasági haszonállat tartását. Ezt egy törvénymódosítás írja elő, így a helyhatóságoknak felül kellett vizsgálniuk az állattartásra vonatkozó helyi jogszabályukat. A procedúra október 18-án Gödöllőn is megtörtént.

Az állatok tartásáról szóló, 2008 októberében elfogadott gödöllői rendelet összesen tíz olyan bekezdést tartalmazott, amiknek alkalmazását – más szóval: hatályban tartását – kisebb módosításokkal a jövőben is indokolt megőrizni.

Ennek értelmében Gödöllőn a jövőben is tilos:
- többlakásos lakóépületek ablakainak párkányán, erkélyeinek korlátján a szabadon élő madarak etetése,
- közterületen a kóbor állatok etetése,
- közterületen állatot legeltetni,
- ebet közterületen póráz nélkül sétáltatni, vagy szabadon engedni,
- ebet – a segítő kutya kivételével – játszótérre beengedni, illetve bevinni,
- az Erzsébet-park, a kastélypark, valamint az Alsópark területére – a kutyafuttató kivételével ebet bevinni és szabadon engedni, illetőleg ott eb-képzési és oktatási tevékenységet folytatni.

A fentieken kívül a kedvtelésből tartott állat tulajdonosa köteles állatát úgy tartani, hogy az a tartás által érintett ingatlan környezetében lévő ingatlannal rendelkezni jogosultak (szomszédok) nyugalmát – sem szag, sem zajártalommal, sem egyéb módon – ne zavarja, anyagi kárt, félelmet ne okozzon, valamint testi épséget, egészséget ne veszélyeztessen.

Ingatlanon állat – madarak és macska kivételével – csak úgy tartható, hogy onnan más ingatlanra ne juthasson át. A kerítésnek olyan zártnak kell lenni, hogy azon az állat kinyúlni, kibújni ne tudjon. Harapós vagy támadó természetű ebet a város közterületein szájkosárral ellátva, rövid pórázon kell vezetni. Ebet közterületen kizárólag külterületen és felügyelet mellett lehet szabadon engedni. Ez alól kivétel a természetvédelmi- és a vadászterület, ahol – leszámítva a vadászatot – felügyelet mellett sem engedhető szabadon a kutya.

A mezőgazdasági haszonállatok tartása önkormányzati rendelettel ugyan nem szabályozható, az általuk létrehozott trágya tárolásának mikéntjével és az egyéb, járulékos mellékhatásokkal azonban kezdeni kell valamit. Főleg a város sűrűn lakott területén okozhat ez nagyobb gondot, ahol az utóbbi években teljesen megtiltották a haszonállatok tartását. Aki a település belterületén haszonállat-tartásra vetemedik a jövőben, annak a trágya tárolását úgy kell megoldania, illetőleg az állattartás következtében előforduló bűzt, zajt és egyéb zavaró hatást olyan szintre kell mérsékelnie, hogy az a környezetében élőket saját ingatlanuk használatában ne korlátozza és akadályozza.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online