Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Századok-Lakók-Történetek a kastélyban

2011-09-26 13:57:37

Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ma délelőtt megnyitotta a Gödöllői Királyi Kastély új, Századok – Lakók – Történetek. Sorsfordító évtizedek a gödöllői kastély történetében elnevezésű állandó kiállítását. A lovardában lezajlott eseményt követően a megnyitó résztvevői az elsők között járhatták körbe a tárlatot, aminek helyszíne az európai uniós forrásból tavaly nyárra megújult Gizella-szárny emeleti teremsora.

A különleges relikviákat is felvonultató, időutazás-jellegű kiállítás megidézi a királyi gyermekek, IV. Károly és a Horthy-család Gödöllőn töltött napjait, bemutatja a Tanácsköztársaság, valamint a 60 éve műemlékké nyilvánított kastély falai között korábban működött Fővárosi Szociális Otthon és szovjet katonai bázis időszakát.

A tárlaton fellelhetők az 1980-as években megkezdődött helyreállítás dokumentumai, valamint azok a friss emlékek – köztük a Rubik-kocka – is, amik a gödöllői kastélyhoz, mint az idei esztendő első félévében lezajlott magyar európai uniós elnökség kiemelt helyszínéhez kapcsolódnak.

Impozáns színfoltja a kiállításnak a Gizella-szárny tágas emeleti folyosóján berendezett Habsburg-képgaléria, ahol a magyar történelemben meghatározó szerepet játszott uralkodócsalád számos tagjának ábrázolása tárul az érdeklődők elé. A Magyarországon csupán Gödöllőn látható galéria alapját Stefánia özvegy trónörökösné (később herceg Lónyay Elemérné) hagyatéka adja. A Pannonhalmi Főapátság tulajdonában lévő képcsarnokot a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum és a Zirci Ciszterci Apátság gyűjteményéből kapott festmények egészítik ki.

A Gödöllői Királyi Kastély új állandó kiállítása szeptember 27-től látogatható. Mint megtudtuk, a múzeumi tér bővülése egyelőre nem jelenti azt, hogy drágulnak a belépőjegyek.

Középpontban az ember
Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőbeszédében azt tanácsolta, hogy a több mint egy évszázados időintervallumot felölelő kiállítás megtekintésekor az embert célszerű a középpontba állítani. Azokat a személyeket, akik hatással voltak az épületegyüttes életére, illetve a kastélyban eltöltött éveik jelentősen befolyásolták életüket, vagy annak egy-egy szakaszát.
Ezt szem előtt tartva, érdekes színfoltja volt a megnyitónak, hogy azon – a kormányzati- és településvezetőkön, valamint a számos meghívotton kívül – részt vett özvegy Szarka Jánosné is, akinek férje Horthy Miklós sofőrje volt a kormányzó nyári rezidenciáján.

Műtárgy-felajánlás az Erzsébet Galériától
Az ünnepélyes pillanatok záróakkordjaként a fővárosban működő Erzsébet Galéria vezetője kért és kapott szót. Dr. Juhászné Marcsinyi Júlia rövid mondandóját követően átnyújtotta a galéria tulajdonában lévő, bronzból készült Sisi-plakettet Gönczi Tibornak. A gödöllői kastélynak felajánlott műtárgy az igazgatótól Papházi Jánoshoz, a gödöllői kastély múzeumi osztályának vezetőjéhez került. A történész érdeklődésünkre elmondta, hogy a kastély gyűjteményét gazdagító relikviát előreláthatólag az állandó kiállítás Erzsébet királynéra emlékező egyik termében helyezik el.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online