Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hiteles önkormányzati pánik

2011-08-04 03:17:36

Bajba sodorhatja az önkormányzatokat is a svájci frank jelentős erősödése. A helyhatóságok mintegy 600 milliárd forintos törlesztési kötelezettséget halmoztak fel az utóbbi években. Tették ezt főként azért, hogy a fejlesztésre szánt uniós források lehívásához szükséges önerőt biztosítani tudják. A külső anyagi segítség megszerzéséhez a hitelfelvételt, vagy a kötvénykibocsátást választották. A bankok által biztosított türelmi idő lejárt. Törleszteni kellene, de sok helyen nincs miből.

A kialakult helyzet miatt Gémesi György, városunk polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke egy éves moratóriumot kért az önkormányzati hitelek tőketörlesztésére. Ezt levélben fogalmazta meg, amit Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett, hogy felkérje a kormányfőt, járjon közbe a pénzintézeteknél.

A gondok átmeneti megoldására vonatkozó javaslatot Gémesi azzal indokolta, hogy kormányzati beavatkozás nélkül az önkormányzatoknak fejlesztéseket kell felfüggeszteniük vagy leállítaniuk. Mi több, a működésre szánt pénzek hiteltörlesztésre történő átcsoportosításával veszélybe kerülhet a kötelező feladatok ellátása, és a közszolgáltatások teljesítésének színvonala is csorbát szenvedhet.

Gödöllő első embere több helyen nyilatkozott úgy, hogy a bankok a háttérbeszélgetések alapján hajlanának az általa vezetett szövetség javaslatának elfogadására. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára egy rádióinterjúban azt mondta, hogy a szervezet már hónapokkal ezelőtt elkezdte az önkormányzati hitelek kérdéskörének átvizsgálását, és ennek eredményéről hamarosan beszámoló készül. A főtitkár azt is hozzáfűzte, hogy az önkormányzatok eltérő problémákkal küzdenek, eladósodottságuk mértéke különböző, ezáltal csekély esélyt lát a probléma orvoslásának egységes módjára. Véleménye szerint a bajba jutott önkormányzatoknak arra kellene törekedniük, hogy megállapodásra jussanak saját, hitelfolyósító bankjukkal.

Gémesi akciójára egyes elemzők szerint a nemzetközi pénzpiac is reagált. Többen vélekedtek úgy, hogy a Magyarország csődkockázati besorolását meghatározó mutató év eleje óta nem mért szintre (335 bázispont) történt emelkedése összefüggésbe hozható az önkormányzatok tőketörlesztésének egy éves elhalasztását szorgalmazó felvetéssel.

Idén 40 millió forinttal nőhet Gödöllő törlesztési kötelezettsége
Gémesi György, Gödöllő pénzügyi helyzetéről szólva, arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a városnak nincsenek hatalmas hitelei, mivel három éve keményen lefaragták a működési költségeiket, sőt tartalékokat is képeztek a költségvetésben, így az Orbán Viktornak címzett levél tartalma Gödöllőre nem vonatkozik.

A február elején elfogadott gödöllői büdzsében a város svájci frankban nyilvántartott kötvényállománya – 2027-ig számolt futamidő mellett – 5,4 milliárd forintra rúgott. Erre az évre közel 318 millió forintos törlesztési összeg szerepel az előirányzatban, amit 220,37 forintos árfolyamon kalkuláltak ki.

Mértékadó pénzpiaci szakértők úgy gondolkodnak, hogy a svájci frank árfolyama 250 forint körül állapodhat meg. Ha ebből indulunk ki, Gödöllő törlesztési kötelezettsége 13,5 százalékkal növekedhet, vagyis 2011-ben megközelítheti a 361 millió forintot. A kötvényállomány összege pedig 6,1 milliárd forint fölé kúszhat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online