Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Levonulnak a pályáról...

2011-06-28 07:50:39

Bekövetkezett az, amire az előzetes jelekből számítani lehetett. Két év sem kellett ahhoz, hogy a Táncsics Mihály úti sportcentrum üzemeltetője, az SE Sports Evolution Kft. bedobja a törölközőt. A gödöllői önkormányzat tulajdonában lévő létesítményt július 1-jétől – változatlan feltételek mellett – a VÜSZI Kft. működteti.

A számos tanulsággal szolgáló történet kezdete 2009 februárjára datálódik, amikor a lokálpatrióta többségű városvezetés pályázat nélkül bízta meg a Köztársaság úti székhelyű SE Sports Evolution Kft-t a megújult sportcentrum üzemeletetésével. Azt a gazdasági társaságot, amiről Gémesi György közel két és fél éve azt állította, hogy nagy tapasztalattal rendelkezik a sportlétesítmények üzemeltetésében, így a Táncsics Mihály úti objektum jó kezekbe kerül: pénzt hoz a városnak és a kihasználtsága is megfelelő lesz.

Az ez irányú gyakorlati ténykedését 2009 augusztusában megkezdő, a keresleti kockázatot és a közmű-díjak emelkedésében rejlő rizikót magára vállaló cég – a gödöllői önkormányzattal kötött szerződés alapján – tavaly év végéig havi 125 ezer forintos bérleti díjat fizetett a városnak, ami óradíjra átszámolva 174 forintnak felelt meg. A kontraktus értelmében ez az összeg 2011-től a duplájára, azaz 250 ezer forintra emelkedett. Ebben az évben tehát 3 millió forintra rúgott volna a helyi költségvetésnek a sporttelep üzemeltetőjétől származó bérletidíj-bevétele.

Ehhez képest a Sports Evolution Kft. erre az évre 5 millió forintos összeget számolhatott volna fel a sportcentrumban megvalósítani tervezett, döntően iskolai-, szabadidős- és városi sportprogramokért. Vagyis, 2 millió forinttal többet, mint amit befizetett volna a helyi közkasszába. A 2011-es gödöllői költségvetés februári tárgyalásakor Vörös István, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője gyanakodva fogadta az ügyletettel kapcsolatos előterjesztést. Főként azért, mert az üzemeletető cégnek akkor még tagja volt a képviselő-sporttanácsnok, Pecze Dániel közeli rokona. Időközben ez a – kvázi – összeférhetetlenség megszűnt, viszont a polgármesteri iroda sajtóreferense továbbra is tagja maradt az egymillió forintos jegyzett tőkéjű kft-nek.

Két év távlatából az igazi prófétának azonban Kovács Barnabás (MSZP) bizonyult, mivel a városatya már a lokálpatrióta erődominanciával elfogadott 2009-es döntést megelőzően azt javasolta, hogy a VÜSZI Kft. a sportlétesítmény felújítása után is maradjon a telep működtetője. Júliustól teljesül a vágya, hiszen újra a VÜSZI kötelékébe kerülnek az Erzsébet-park szomszédságában lévő pályák.

A szerződés felmondását írásban bejelentő cég tulajdonosi köre az elmúlt két év üzemeltetési tapasztalatait figyelembe véve jutott arra az elhatározásra, hogy kiszáll a buliból. Úgy tűnik, a polgármester által favorizált magántőke számára már nem jelent üzletet a gödöllői sportcentrum. Pedig tavaly nyáron a kft. ügyvezetője olyan tervet vetett papírra, amiben 2010-re 18,3 millió forintos bevétel és 17,2 millió forintos kiadás szerepelt. Forrásoldalon két tétel volt számottevő: a Gödöllői Sport Klubtól 6,25 millió forintra, míg a szabadidősport szerelmeseitől 4,32 millió forintra számítottak.

A képviselőtestületi döntés előtt lezajlott vitában többen is jelezték aggályaikat a Sports Evolution Kft-vel való elszámolást illetően. A polgármester ígéretet tett arra, hogy ez kellő alapossággal történik majd meg.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online