Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Újjáéled a Gödöllői-dombság

2011-04-07 14:06:34

A Gödöllőn és a környéken élők számára egyaránt örömteli hír, hogy 266,5 millió forintos európai uniós támogatással tovább folytatódhat a Pilisi Parkerdő Zrt. tavaly sikerrel zárult Parkerdő természetesen elnevezésű programja. Az új, összköltségvetését tekintve megközelítőleg 300 millió forintos projekt az előző, a főváros környéki parkerdők természetvédelmi fejlesztése terén eddig sosem tapasztalt lendületet hozott pályázati időszak eredményeire épít.

A „Parkerdő természetesen 2010-2012” elnevezésű, új, erdészeti és természetvédelmi fókuszú projekt nyomán 2012 nyarára további védett erdőterületek rehabilitációja (erdőszerkezet átalakítás), veszélyeztetett és ritka növény-, valamint állatfajok, életközösségek védelme, védett területeken fennmaradt, az ökológiai kapcsolatokat gátló kerítések bontása, illetőleg bolygatott, az előzetes felmérés alapján mintegy 200 köbméter hulladékkal szennyezett élőhelyek helyreállítása történhet meg, összesen nyolc erdészetben – hangzott el az isaszegi vadászházban ma délelőtt lezajlott, sajtótájékoztatóval egybekötött terepi nyitórendezvényen.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a hazai erdőgazdálkodók évtizedek óta kezelnek eredményesen természetvédelmi területeket. Számára különösen örömteli, hogy az elmúlt évben sikerrel zárult uniós program keretében az általa irányított társaság is megmutatta ezzel kapcsolatos szakmai, szervezeti és pénzügyi alkalmasságát.

Az előreláthatólag jövő májusra lezáruló fejlesztés 31 település 201 erdőrészletét érinti a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, a Kiskunsági-homokhát és – nem utolsó sorban – a Gödöllői-dombság területén. A 296 millió forintot kevéssel meghaladó összegből megvalósuló projekt előkészítésébe bevonják a szakmai és a civil szervezeteket, akik jelentősen segíthetnek abban, hogy az élőhelyek rehabilitációja mellett a pályázatot kísérő tájékoztató- és szemléletformáló kommunikáció is hangsúlyt kapjon.

A megújulás eredményeinek hosszú távú megőrzése és a fenntarthatóság biztosítása nem csupán szakmai, hanem jelentős mértékben gazdasági érdek is. Ezért a természetkárosító hulladéklerakás, a fa- és kőlopás, az extrém sportok gyakorlása, valamint az illegálisan végzett „zöld” szabadidős tevékenységek megfékezése alapvető kívánalom. Ennek érdekében a védett erdőterületekre bevezető utak elején sorompókat, útelzáró karókat helyeznek el.

Gödöllő környékén Szadán, Isaszegen és Valkón folynak a munkálatok. A településünkhöz tartozó területeken az invazív fafajokat 2 hektáron szorítják vissza, erdőszerkezeti átalakítást 3 hektáron végeznek, míg sorompókból és útlezáró karókból ötöt telepítenek.

Előfordulhat, hogy a kívülálló lakosság a kezdeti fázisokban egyfajta erdőirtásra gyanakszik majd. Pánikra azonban nincs ok, hiszen a projektben érintett erdőszerkezet átalakítása folyamán – mintegy 100 hektárnyi erdőterülten, több mint 1 millió csemete elültetésével – a tájidegen és idegenhonos erdőállományokat őshonos fajokra cserélik, valamint 80 hektárt meghaladó fertőzött területen visszaszorítják az invazív fafajok további burjánzását.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online