Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Guinness-be illő ballonrekord

2011-02-16 16:37:45

Kevéssel több mint 15 éve, napra pontosan 1995. október 14-én olyan hőlégballonos rekord született hazánkban, amit a Guinness rekordok könyve is regisztrált. A csúcs elérésének ötletgazdája az immár 43 esztendeje Gödöllőn, a Körösfői utcában élő Nagy Ottó volt.

Nagy Ottó a repülés szerelmese. Ezt vallja is, de ha nem tenné, akkor is hamar kiderül róla. Olyan áhítattal és átéléssel beszél élete szenvedélyéről, mint kevesen. Vitorlázógéppel repült először, 1950. február 5-én, Békéscsabán. Több légieszközt is kipróbált pályafutása során, mi több, az ejtőernyőzés is alaposan megragadta. Negyven évig ugrott. Ezzel párhuzamosan kezdett el hőlégballonozni, amiben berepülőpilóta képesítésig jutott. Összesen 173 ballont repült be aktív karrierje folyamán.

A Guinness-rekord felállításának története akár prózainak is nevezhető. Egy hőlégballon berepülése során jutott arra az elhatározásra, hogy maga köré gyűjti az ország ejtőernyőseinek akkori krémjét, akik majd egy ballon kosarából hajtják végre ugrásaikat. A kísérleten részt vett 10 ejtőernyős összesített ugrásszáma meghaladta a 81 ezret. Mindet egybevetve, tizenketten emelkedtek a magasba a kabai cukorgyár melletti rétről. Nagy Ottó mellett Szűcs Sándor volt a másik ballonkapitány. A közel 7 ezer köbméteres, HA-003-as felségjelzésű hőlégballont 3.200 méter magasba emelték. Ezt követően 700 métert süllyedtek, amikor az ejtőernyősök 2.500 méteres magasságban elhagyták a fedélzetet, és elképesztő precizitással értek földet.

Hogy a Guinness rekordok könyvének szerkesztő is felfigyeljenek a történtekre, némi szerencse is kellett: a sikeres rekordkísérlet ugyanis az újkori ballonrepülés 18. születésnapján valósult meg.

Nagy Ottó húsz éve nyugdíjas. Körösfői utcai családi házának egyik szobáját múzeumnak rendezte be, ahol repülős és ejtőernyős életútjának megannyi emlékét őrzi. Azonban ezt nem öncélúan teszi, hiszen – a (28) 420-500-as telefonszámon történő előzetes egyeztetés alapján – bárkit szívesen lát, akit érdekelnek a gödöllői Guinness-rekorder „szerelmével” kapcsolatos élmények és relikviák.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online