Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőt sem kerüli el a hajléktalanok közterületi jelenléte

2024-07-04 10:17:56

Nem újkeletű jelenség, hogy fedél nélküli személy(ek) keres(nek) menedéket a Rákos-patak Szent János utcai hídjánál, a lakóházaktól néhány tíz méterre, a Rönkvár közvetlen szomszédságában. Az utóbbi napokban egy városrészi közösségi oldalon olyan bejegyzés jelent meg, amiben a gondolatait közlő személy közölte: számára az elmúlt hetekben telt be a pohár.
- Tarthatatlan, hogy évek óta egyre rosszabbak az állapotok, mostanra a híd alatt már többen laknak, akik ott végzik az egészségügyi problémáikat is, ezáltal közegészségügyi veszélyt is okozva. A híd alatt több köbméternyi kommunális hulladék gyűlt össze, aminek egy része minden esőzés alkalmával belefolyik a Rákos-patakba. /.../ Konkrétan olyan szagok vannak ott, mint a városi szeméttelepen. De, persze, az sem bizalomgerjesztő, hogy amikor említettem egyiküknek, hogy szívesen segítenék (étellel vagy bármiben), ha nem tenné tönkre a lakókörnyezetemet, az volt az első kérdése, hogy KÉST tudok-e adni? KÉST a híd alatt lakónak...
– olvasható a július 1-jén közzétett bejegyzésben.

A problémát érzékelve több illetékesnél is érdeklődtünk, hogy kinek, milyen feladata és hatásköre van a jelenség megszüntetésére, felszámolására. A városrendészettől megtudtuk, hogy az életvitelszerűen közterületen élőkkel ők annyit tehetnek, hogy a bejelentés alapján ellenőrzik a helyszínt és a VŰSZI NKft. munkatársainak bevonásával az ott található lomokat, szemetet elszállíttatják. A személyekkel szemben nem intézkedhetnek, ez rendőrségi hatáskör.

Az esettel kapcsolatosan kikértük a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság véleményét is, ahonnan az alábbi választ kaptuk:
Az említett – és ehhez hasonló – esetek kapcsán a rendőrség minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően megteszi a szükséges és hatáskörébe tartozó intézkedéseket. Ez a szóban forgó, konkrét ügy kapcsán is így történt.
A Gödöllői Rendőrkapitányság munkatársai a bejelentővel felvették a kapcsolatot, őt meghallgatták, valamint az említett helyszínen visszatérő ellenőrzést tartottak, azonban ott hajléktalan személyt egyik alkalommal sem találtak.
A patak hídja alatt hátrahagyott fekhely és ruhaneműk miatt az illetékes önkormányzattal is felvették a kapcsolatot, mivel ők rendelkeznek hatáskörrel a további intézkedések megtételére, az ott kialakult helyzet megszüntetésére, felszámolására.

Július 3-án, a délutáni órákban egy rendőrautó és kettő platós teherautó jelent meg a helyszínen, hogy eltávolítsák a – felfeszített ráccsal „védett” – híd alatt felhalmozott lomokat, szemetet.  Az ügy – úgy tűnik – egyelőre rendeződött. Arra azonban nincs különösebb garancia, hogy az állítólag nem gödöllői illetékességű hajléktalan személy nem tér majd vissza a számára a nyári időszakban egyfajta fedett menedéket jelentő helyre. Ha ez megtörténik, minden kezdődhet elölről...

A közterületen történő életvitelszerű tartózkodás bejelentése a Gödöllői Rendőrkapitányságon és/vagy a városrendészet (térfelügyelet) 06-20 359-2525-ös – hétfőtől szombatig 7 és 19 óra között hívható – telefonszámán lehetséges.

Közösségi oldalunkon február 9-én már írtunk hasonló esetről, ami előrevetítheti, hogy egyre rendszeresebben kell a közterületen menedéket kereső és találó személyek okozta jelenséggel szembenézniük az illetékeseknek.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online