Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Átszabták a gödöllői választókerületek korábbi határait

2023-12-19 11:31:32

A 2024-es magyarországi önkormányzati választást – az európai parlamenti választással egyidejűleg – június, vasárnap 9-én tartják. A képviselőket és polgármestereket az alaptörvény értelmében kivételesen 4,5 évre (2024 őszétől 2029 tavaszáig) választják. A legfontosabb tudnivalók a következők:

• Az önkormányzati választáson a vármegyei (fővárosi) és helyi (kerületi) önkormányzati képviselőket, a polgármestereket és a főpolgármestert, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőket választják meg.
• Gödöllő esetében polgármester (1 fő) és helyi önkormányzati képviselő 10 egyéni és 4 listás) választás lesz, valamint a Pest vármegyei közgyűlés tagjainak összetételéről (44 fő) is dönthetünk a pártlisták alapján.
• A polgármester választás egyfordulós, jelöltté váláshoz a jogszabályokban megszabott számú érvényes ajánlás kell: Gödöllő esetében legalább 300 választópolgártól.
• Az egyéni választókerületekben (körzetek) a jelöltséghez az adott körzetben élő, választásra jogosult lakosságszám 1%-ának érvényes ajánlása szükséges (Gödöllő esetében 24-28 érvényes ajánlás elégséges).
• A nemzetiségi önkormányzati választáson az szavazhat, aki a megadott határidőig az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

Bár, a választás napja még odébb van, a jogszabályok előírásai miatt akadnak olyan intézkedések, amik határideje erre az évre datálódik. Ilyen a választókerületekhez tartozó választópolgárok száma arányos kialakításának felülvizsgálata az utcajegyzék figyelembe vételével.  Ez november 30-ig Gödöllőn is megtörtént, a közterületek átsorolása egyik körzetből a másikba néhány helyen jelentősnek tekinthető változással járt.
Dr. Kiss Árpád jegyző, mint a helyi választási iroda (HVI) vezetője a választásra jogosultak szeptember 1-jei létszámadatából (25.321 fő) indult ki. Ez alapján az egy választókerületre eső átlagos létszám 2.532 fő. A legkisebb lélekszámú gödöllői körzet ettől 8,69 százalékkal tér el (2.312 fő, V. körzet, Röges), a legnagyobb pedig 6,83 százalékkal (2.705 fő, IX. körzet, Köztársaság út környéke) haladja meg az átlagot.

Az utcák, utak, terek és közök új, eltérő módon gyakorlatilag minden körzetet érintő besorolásával kapcsolatosan – a teljesség nélkül – az alábbi változások érdemelnek említést:
• Az egyetemi terület (jelenlegi képviselője Török Sándor, Fidesz-KDNP) az alvégi körzethez került (jelenlegi képviselője Bárdy Péter, Gödöllői Lokálpatrióta Klub).
• Az eddig a Kertvárossal közös körzethez tartozott Palotakert (jelenlegi képviselője Epres György, Fidesz-KDNP) a belvárosi körzethez (jelenlegi képviselője Pelyhe József, GLK) került.
• A 2019-es adatokhoz képest a legjelentősebb választói létszámcsökkentés (mintegy 400 fő) az I. számú, máriabesnyői körzetet érintette (jelenlegi képviselője Klement Péter, Fidesz-KDNP), míg a legnagyobb választói létszámbővüléssel (valamivel több mint 600 fő) a X. számú, alvégi körzet szembesült (jelenlegi képviselője Bárdy Péter, GLK).
• A VII., döntően lakótelepi körzethez (jelenlegi képviselője dr. Pappné Pintér Csilla, GLK) eddig is tartozott családi házas övezet, ám ennek arány a változással növekedett.
• Az önállóvá vált VIII. körzet (Kertváros) egyaránt vesztett és nyert utcákat, hogy a korábbinál „beláthatóbb” választókerületté váljon.

Az új választási körzetek utcajegyzék szerinti beosztása ide kattintva csemegézhető. Hogy a változások kinek az érdekeit – ha úgy tetszik, választási sikerét – szolgálják majd, legkorábban június 9-én, a késő esti órákban kiderül.

A módosítást követően átrajzolt választási térkép ide kattintva tekinthető meg!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online