Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Fontos tényező az önéletrajz a munkaerő felvételekor

2023-11-30 10:58:16

Az új alkalmazott napi rendszerességgel kapcsolatba lép majd az üzlettársainkkal, az ügyfeleinkkel és más érdekelt felekkel, ezért kulcsfontosságú, hogy a lehető legjobb személyt találjuk meg a feladatra. Mai cikkünkben ehhez osztunk meg néhány tippet.

Fontos lehet az elkötelezettség egy munkahely mellett
Hiába impozáns az adott jelentkezőnek a megjelent álláshirdetésünkre beküldöttönéletrajza, ha nem osztja az ipar iránti szenvedélyünket vagy jövőképünket, akkor a cég fogaskerekei nem fognak megfelelően forogni.

Ezért a tapasztalatok résznél alaposan meg kell nézni azt, hogy a pályázó a feltüntetett vállalkozásoknál mennyi időt töltött el. Ha azt látjuk, hogy igazi nomádként félévente vándorolt az egyik munkahelyről a másikra, akkor az nem a legjobb jel.

Ügyeljünk a nonverbális jelzésekre!
A jelentkező szavait és mondatait általában nonverbális jelek tömkelege kíséri, amelyek sokat elárulnak a személyiségéről. Ha – például – gyenge a kézfogása, akkor az érdektelenségről és önbizalomhiányról tanúskodhat. De, ugyanez a helyzet akkor is, ha nem képes szemkontaktust tartani a beszélgetés során.

A fentieken túl még az is hordozhat egyfajta üzenetet, hogy hogyan ül a jelentkező. Abban az esetben, ha azt látjuk, hogy kényelmesen hátradől, akkor az komolytalanságot tükrözhet. Amennyiben viszont túlságosan összehúzza magát, akkor az félénkségre és idegességre utal.

Ezen kívül még az arckifejezése is sokat elárulhat. Ha – például – a sikeresen véghezvitt projektjeiről úgy beszél, hogy közben teljes unalom tükröződik az arcáról, akkor az vegyes üzenetet közvetít. Amennyiben viszont közben mosolyog és csillognak a szemei, akkor az annak a jele, hogy igazán lelkes a munkája iránt.


A puha készségek is fontosak
A puha készségek közé soroljuk az olyan tulajdonságokat, szokásokat és szociális készségeket, amelyek segítenek a jelentkezőnek a másokkal történő együttműködésben, a hatékony kommunikációban, valamint abban, hogy önmagát és a munkáját megfelelően tudja irányítani.

Ezek pedig manapság egyre fontosabbak a munkaerőpiacon, mivel a legtöbb munkakörben – legyen az akár egy ügyfélszolgálati munkatárs, értékesítő, vezető vagy ápoló – interakcióba kell lépni az emberekkel.

Végezzünk háttérellenőrzést!
Bár, a referencia ellenőrzését a cégek elsősorban a vezetői munkaköröknél szokták alkalmazni, de a többi pozíció esetében is hasznos lehet. A segítségével ugyanis sokkal részletesebb és hitelesebb információk birtokába juthatunk a korábbi munkahelyi vezetőtől vagy más szakembertől.

De, ha szeretnénk az álláspályázatra jelentkezőről még többet megtudni, akkor érdemes a kiválasztási folyamat részeként megtekinteni a közösségi média profiljait (például: LinkedIn, Facebook, Instagram, Pinterest, TikTok), amelyek alapján könnyebben tudunk majd következtetéseket levonni a kreativitása és technikai felkészültsége kapcsán.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online