Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Jövő tavasszal elkezdődhet a gödöllői magánkórház első ütemének építése

2023-10-16 17:48:03

Annak realitása, hogy magánkórház épülhessen Gödöllőn, három éve, 2019 májusában vett jelentős fordulatot, amikor a képviselőtestület tagjai többségi szavazással hozzájárultak ahhoz, hogy az önkormányzat 60 millió forintért eladja a tüdőgondozó Ady sétány és Légszesz utca találkozásánál lévő, állagát tekintve nem túlságosan veretes épületét és a hozzá tartozó telkeket a gödöllői székhelyű BOMM Egészségügyi Kereskedelmi Kft-nek. Akkor úgy tervezték, hogy a többszintes, 40 szobás (80 ágy), műtőkkel, teljes diagnosztikai háttérrel, járóbeteg-szakrendelőkkel és kiszolgáló egységekkel megálmodott egészségügyi intézmény 2021 őszére elkészülhet.

Ma már tudjuk, az előbb említett, majd egy 2020 márciusi tévé-interjúban 2021 decemberére módosított határidőre vonatkozó elképzelés meghiúsult. Ennek oka főként a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett korlátozó intézkedések fékező hatásában keresendő. Ráadásul, a telekingatlan megvásárlója 2020 májusában újratervezésre kényszerült. Miközben 2020 július végéig járványkezelési centrum céljára díjmentesen visszajuttatta a teljes épületet az önkormányzatnak, szerződésmódosítást kezdeményezett, amit a rendkívüli, veszélyhelyzeti jogrendben önálló döntési hatáskörrel felruházott polgármester elfogadott.
A módosítás – egyebek mellett – azt tartalmazta, hogy az egészségügyi beruházás több ütemben is megvalósítható. Az első ütem legfeljebb 60 hónapos határidővel és legalább 30 darab aktív ágy rendelkezésre állásával számolt.

Az elmúlt esztendőkben a környéken gyakorta megfordulók azzal szembesülhettek, hogy az épületet lebontották. A derűlátóbbak ebből akár azt a következtetés is levonhatták, hogy hamarosan indul az építkezés. A munkások és a munkagépek megjelenése azonban egyelőre elmaradt.

A magánkórházzal kapcsolatosan már eddig is felmerült és folyamatosan felmerülő pletykák terjedésének meggátolása érdekében megkérdeztük a beruházó cég vezetőjét, Bók Károlyt, a BOMM Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy mik a legfrissebb fejlemények a tervezett magánkórházzal kapcsolatosan:
- Hónapokkal ezelőtt még azt válaszoltam volna, hogy sajnos, nincsenek jó híreim. Sem a járványhelyzet, sem a háború által fokozottabbá vált gazdasági válság nem tett jót a beruházás megvalósításának. Ráadásul, egészségi állapotom is megromlott, valamint egyéb objektív okok is közrehatottak,ezért újra kellett gondolnom, hogy belevágjak-e a magánkórház építésébe. Azt gondolom, nem kell bizonygatnom, hogy az eredeti költségtervhez képest mind a kivitelezési kiadások, mind az alapanyag-árak elszabadultak, ami erősen kérdőjelessé tette az egészségügyi vállalkozás megvalósításnak gazdaságosságát.


- Mielőtt továbblépnénk, olyan hír is keringett, miszerint: felmerült a gondolat, hogy az önkormányzattól megvásárolt telekingatlan felkínálja visszavásárlásra a városvezetésnek.
- A hírnek van valóságalapja, hiszen az előbb részletezett problémák miatt ez a lehetőség is szóba jött, mi több, tapogatózó egyeztetések is történtek ezzel kapcsolatosan. Nem kértem volna többet az üres telekért, mint azt, hogy a korábbi vételárat is beleértve, hozzájuthassak az ingatlanon végzett bontási munkálatok és feltárások számlával igazolható költségeihez.

- Azt gondolom, nincs értelme firtatni, hogy ajánlatával miért nem ért célt, hiszen az utóbbi hetekben kedvezőnek mondható fordulat állt be a magánkórház megépítésének évek óta húzódó folyamatában. Megosztaná ennek részleteit?
- Annak ellenére, hogy vannak még apróbb, tisztázásra váró részletek, eleget kívánok tenni az önkormányzattal kötött szerződésben foglaltaknak, és ha minden az elképzelés szerint alakul, jövő tavasszal elkezdődhet a kórházépület építésének első fázisa, ami paramétereiben az eredeti terv egyharmadának felel meg. Ez a gyakorlatban egy olyan, több szinten kialakítandó, mintegy 2.000 négyzetméteres alapterületet jelent, amin elhelyezhető a Boróka Egészségház valamennyi járóbeteg-ellátási részlege, komplett radiológiai/diagnosztikai szolgáltatás, valamint egy fiókgyógyszertár is.

- Úgy fogalmazott, hogy ha minden az elképzelés szerint alakul. Ezért, élve a szóhasználattal, azt kérdezem: ha minden az elképzelés szerint alakul, mikor fogadhat pácienseket az új gödöllői magánkórház?
- A terv szerint jövő év végén zárulna a beruházás első üteme, és 2025 év elejétől vehetnék igénybe a helyi és környékbeli betegek az intézmény magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásait.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online