Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vécsey László: a lokálpatrióta klubos képviselők folyamatos szereptévesztésben vannak

2023-10-05 11:13:43

Értesülésünk szerint Gémesi György azt szerette volna, ha Vécsey László, a gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője szeptember 21-én a helyi önkormányzat tagjainak színe elé járul és beszámolót tart főként a 2022-es megválasztása óta eltelt időszak Gödöllőt érintő tevékenységéről, annak eredményeiről. Erre azonban nem kerülhetett sor, miután a honatya ebben az időpontban az őszi parlamenti ülésszak előtti esztergomi frakcióülésen tartózkodott. Vécsey László azonban nem zárkózott el a lehetőségtől, és az október 5-i napot ajánlotta a polgármester figyelmébe. Gödöllő első embere elfogadta a javaslatot, ezáltal a hónap első csütörtökjének reggelén, rendkívülinek tekinthető tanácskozás keretében létrejött az esemény.

Vécsey László prezentáció segítségével vázolta fel mindazt, amit a gödöllői képviselőtestület tagjai elé kívánt tárni parlamenti képviselői munkájáról, annak eredményeiről. A be- és felvezető gondolatokat követően, mások mellett, megtudtuk, hogy 2010-től közel – a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap által befogadott 289 sikeres kandidálást is beleértve – 11,337 milliárd forintos uniós pályázati forrás érkezett Gödöllőre.  Az elmúlt kilenc évben csaknem 31,266 milliárd forintból valósultak meg különböző, központi forrásból táplált, elsősorban infrastrukturális beruházások a városban.
Több oktatási intézmény felújítását, átépítését és bővítését is támogatta a kormányzat, valamint a modellváltáson 2021-ben átesett, alapítványi formában működő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) számára 200 milliárd forintos fejlesztési csomag áll rendelkezésre, aminek felhasználása tavaly, illetőleg ebben az évben elkezdődött. Elhangzott, hogy várhatóan jövő tavasztól indul az egyetemi sportcsarnok teljes felújítása és bővítése, aminek eredményeként nemzetközi események megrendezésére is alkalmas lesz a létesítmény.

Vécsey László a város történetének legnagyobb közjóléti beruházásáról, a 2021 decemberében átadott Gödöllő Városi és Térségi Uszodáról is szólt, ahol az elmúlt közel két esztendőben felpezsdült a versenysport és a lakosság is egyre nagyobb számban használja az impozáns objektumot.

Fontos eleme volt a mintegy 50 perces képviselői tájékoztatónak a település nyugati határában található üzleti parkban lezajlott, a különféle hazai és külföldi vállalkozások által végrehajtott fejlesztési folyamat, amiből az iparűzési adóbevétel várható növekedése miatt az önkormányzat is profitál.

Szóba került a térségi elkerülőút kérdése is. A tervezési fázisban lévő projekt-sorozat egyik része az M2-es autóutat – Dunakeszi, Fót, Veresegyház és Mogyoród megkerülésével – kötné össze az M3-as autópályával, illetve a szakemberek keresik a megoldást arra, hogy az Isaszeg felől érkező forgalom miként lenne elvezethető a térségi elkerülőút irányába.
A helyi közlekedéssel kapcsolatban terítékre került a HÉV városi szakaszának sorsa is. Vécsey László elmondta, hogy amennyiben megérkeznek az uniós források, valamennyi HÉV-vonal rekonstrukciója elkezdődhet. A képviselő úgy fogalmazott, hogy szerinte szerencsésebb lenne egy kéregvasútban gondolkodni az Erzsébet-parki és a palotakerti megállók között.


A tájékoztatót követően Gémesi György ragadta magához a szót, és megköszönte az elhangzottakat, azzal, hogy szeretné elkérni a prezentációs anyagot. Ezt követően a város első embere az együttműködés új alapokra történő helyezéséről beszélt, majd – kvázi – Vécsey László „fejére olvasta”, hogy nem tartotta be a 2022 tavaszán történt megválasztása után tett ígéretét, nevezetesen: mind a 17 választókerületi település polgármesterét felkeresi. Ez – neheztelt Gémesi – Gödöllő esetében a mai napig nem történt meg, ezért is örömteli, hogy kezdeményezésére létrejött a mostani találkozó.

A testületi ülés kérdésekkel folytatódott, amiben kizárólag a Gémesi Györggyel együtt szavazó városatyák voltak aktívak. A teljesség igénye nélkül szóba került a 2019-es választási plakátrongálás, az önkormányzatokat sújtó elvonások, a magas infláció kedvezőtlen hatása, a kistarcsai kórház egyik osztályának leállása, a hulladékgazdálkodás működési anomáliái, a Hajós iskola újjáépítése, az uszoda előtti körforgalom kialakítása, valamint a polgármester érdeklődése: mi a viszonya Fidesz-KDNP-nek a Szövetség Gödöllőért egyesülethez?

Vécsey László válaszát azzal kezdte, hogy ő a gödöllői képviselőtestülethez jött tájékoztatást adni a város fontosabb ügyeiről, majd megjegyezte: a lokálpatrióta klubos képviselők folyamatos szereptévesztésben vannak.

A kormánypárti honatya – mielőtt tételesen reagált a kérdések érdemi elemeire – fontosnak tartotta elmondani, hogy nincs kapcsolata a Szövetség Gödöllőért által kiadott GDL újsághoz.
- Városi újság, azt írnak benne, ami a véleményük. Hasonlóan a Gödöllői Szolgálathoz. Én meg azt nem tartom hiteles lapnak. Értem ezeket a politikai játszmákat, de nem hiszem, hogy Gödöllőt ez viszi előre – hangsúlyozta Vécsey László.

A hozzászólások sorát Gémesi György kezdte, aki továbbra is firtatta Vécsey László és a Szövetség Gödöllőért szervezet „kapcsolatát”. Ezt azzal fejelte meg, hogy értetlenségét fejezte ki, miszerint: az egyetem területén épülő Kisbalázs Bölcsőde kivitelezéshez szükséges anyagi források biztosítása érdekében banki kölcsönt venne fel az önkormányzat. Ez csak kormányzati jóváhagyással valósulhat meg, ám – ahogy a polgármester fogalmazott – a „magát családbarátnak nevező kormány” hónapok óta nem hozott döntést a kérdésben. Ennek okát tisztázni kellene, amihez Vécsey László segítségét kérte.

A felmerült témakörökre és az együttműködési lehetőségek új alapokra történő helyezésére Vécsey László reagált.
- Próbáljunk meg olyan csatornát nyitni, ami nem arról szól, hogy mi az, ami elválaszt, hanem arról, hogy mi az, ami összeköt minket. Ehhez azonban párbeszédre, egymás véleményének megértésére és tiszteletben tartására van szükség, és nem arra a narratívára, hogy csak az egyik oldalnak van igaza. Igyekeztem nyitottságot mutatni, de kénytelen voltam olyan politikai, mi több, pártpolitikai dolgokba is belemenni, amibe nem szerettem volna.
Ráadásul – tette hozzá zárszavában a gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője – Gémesi György szeret mindent úgy elvarrni, hogy a másik oldalon ülő rosszul jöjjön ki a helyzetből.

Hogy a felek által kölcsönösen hangoztatott és szorgalmazott együttműködés a gyakorlatban miként és milyen hatékonysággal valósul meg, a jövő kérdése. A sok bizonytalanság mellett egyetlen biztos pont van: jövő június 9-én önkormányzati választás lesz Gödöllőn is…



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online