Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn is felbukkanhatnak a csaló tűzifa árusok

2023-09-20 10:41:07

Próbavásárlás során bizonyosodott be, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nevével visszaélve akartak csalók tűzifát értékesíteni. A tilosban járók lebuktatására a Nébih ellenőreivel közös akcióban került sor – olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. hírportálunkhoz eljuttatott közleményében.

A budai agglomeráció településein lefülelt csalók a közösségi médiában terjesztett hirdetéseikben valótlanul azt állították, hogy a Pilisi Parkerdőből származó fát értékesítenek a lakossági vevőknek. A Parkerdő munkatársai és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) faanyag-kereskedelmilánc felügyelet (EUTR) ellenőrei próbavásárlással keresték meg a hirdető árusokat. A kiszállítás alatt tartott ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy a csalók nemhogy nem tudták igazolni a Pilisi Parkerdőtől való származást, de a faanyag legális eredetét bizonyító dokumentumokkal sem rendelkeztek. A Nébih ellenőrei a faanyagot és a szállításhoz használt gépkocsit zár alá vették, az eljárás folyamatban van, az elkövetők ellen a Pilisi Parkerdő Zrt. feljelentést tett.

A gödöllői és valkói erdészetet is működtető állami erdészeti társaság ismételten felhívja a figyelmet a tűzifa legális forrásból, számla ellenében történő vásárlásának fontosságára. Az illegális faanyag-forgalmazók számos esetben trükköznek a kiszállított mennyiséggel is, és reklamáció esetén gyakorlatilag utolérhetetlenek, így közvetlenül kárt okoznak a megrendelőknek. Emellett fontos szempont, hogy az illegálisan forgalomba kerülő tűzifa kitermelése az erdőket is károsítja, míg a szabályoknak megfelelően értékesített faanyag garantáltan fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

A legális, a vásárlót és az erdőket egyaránt védő vásárlási folyamatot segítik a Nébih EUTR hatóság ezen a linken, valamint ide kattintva elérhető – Tűzifát okosan – honlapjain található információk.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online