Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn is tartogathat fordulatokat a szeptember első napján induló tanítási év

2023-08-31 18:07:34

Szeptember 1-jén, pénteken hivatalosan elkezdődik a 2023/2024-es tanítási-nevelési év. Gödöllőn sem lesz másként az általános és középiskolákban, ahol az alábbi, a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályban előírt rend szerint zajlik majd az oktatás:

• Az új tanítási év első tanítási napja 2023. szeptember 1. (péntek) és utolsó tanítási napja 2024. június 21. (péntek). A középiskolák utolsó évfolyamán vagy befejező szakképzési évfolyamán az utolsó tanítási nap középfokú iskolákban 2024. május 3. (péntek), két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2024. május 31. (péntek).
• Az őszi szünet 9 napos lesz, október 28-án, szombaton kezdődik, a szünet utáni első tanítási nap november 6., hétfő.
• A téli szünet 17 napig tart, december 22-én, pénteken kezdődik, a szünet után január 8-án, hétfőn kell először iskolába menni. Az első félév 11 nappal később, január 19-én ér véget.
• A tavaszi szünet 11 napos pihenést jelent: március 28-án, csütörtökön kezdődik, az első tanítási nap április 8-a, hétfő lesz. Lehetőség van arra, hogy az iskola más napokon is szüneteket adjon, ám azokat a heti pihenőnapon (vagyis a szombatok egyikén) pótolni kell.
• Az őszi érettségi időszak október 13-án az írásbeli nemzetiségi nyelvvel, kezdődik, majd október 16-án jön az írásbeli magyar, másnap a matek, és így tovább október 27-ig. A szóbeli érettségiket november 9-13. (emelt szintű) és 20-24. (középszintű) között kell megrendezni, az első turnus tehát az őszi szünet után lesz.
• A májusi érettségi időszak a május 6-i magyar írásbelivel kezdődik (előtte 3-án lesznek a nemzetiségi érettségik). A szóbeli érettségiket június 5-12. (emelt szintű) és június 17-július 3. (középszintű) között kell megtartani.
• A középiskolai felvételiket január 20-án kell megírni, az írásbeliről február 9-ig kapnak értesítést a felvételizők, a szóbeliket március 4-20. között tartják, a felvételi eredményét május 2-ig kell megkapniuk a jelentkezőknek. A középiskolai beiratkozások június 26-28-án lesznek.
• Ha rendkívüli tanítási szünetet kell elrendelni, és az iskola nem tudja pótolni az amiatt kieső napokat a tanév végéig, akkor indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2024/2025. tanítási évben történő feldolgozásáról, azonban évet ezért a tanulóknak nem kell ismételniük.

Minden jel arra utal, hogy az előttünk álló tanítási év tartogathat érdekes és/vagy különleges fordulatokat. Elsősorban a tanítók és a tanárok megfelelő számának vonatkozásában lehet némi bizonytalanságról beszélni. Értesülésünk szerint Gödöllőn már nem egy oktatási intézményben szembesültek azzal, hogy a nyár folyamán többen felmondtak, és úgy döntöttek, elhagyják a pályát. Olyan esetről is tudunk, ahol nem a pályaelhagyás volt a váltás fő szempontja, hanem csak az, hogy egy másik helyi intézményben dolgozzanak a tanerők tovább.

Az egyelőre kiszámíthatatlan hatással járó várható fejlemények fő oka a pedagógusok új életpályájáról szóló, a parlamenti többség – benne Vécsey László, a gödöllői központú választókerület kormánypárti képviselője – által (136 igen) július 4-én elfogadott törvény, amit a köznyelv csak státusztörvényként emleget. A jelentős tiltakozást kiváltott jogszabály szerint a jogállásváltásra 2024. január 1-jén kerül sor, de az erről szóló tájékoztatást 2023. szeptember 15-ig kapják meg az érintettek. A tanárok a jogviszonyváltás el nem fogadásáról szeptember 15. és szeptember 29. napja között nyilatkozhatnak. A nyilatkozatot írásba kell foglalni, a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A jogviszony, illetve munkaviszony november 30-ával szűnik meg úgy, hogy előtte egy hónap a felmentési idő. Egyházi és magánintézményekben felmondási idő van, ami alatt munkavégzési kötelezettség nincs.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online