Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mi a tökéletes szobafestés kulcsa?

2023-08-17 10:28:27

Amikor az ember szobafestésbe fog, akkor bizony felmerül benne pár kérdés a tökéletességgel kapcsolatban. A legtöbben ugyanis nem vagyunk teljesen tisztában azzal, honnan is kellene elindulni, mire kell figyelni, hogy a fedés és a tartósság tökéletes legyen. Azt szokták mondani, hogy minden az alapozáson múlik. Ez, természetesen, a falfestésre is igaz, hiszen egy olyan falfelülettel dolgozni, amely jól elő van készítve, szinte élmény. Ami nincs megtisztítva, elsimítva, ott bizony problémákkal nézünk szembe.

Ebben a cikkben kifejtjük, hogy miért kell alapozni és előkészíteni a falfelületet.

Mennyire fontos az előző réteg eltávolítása?
Az első és legfontosabb kérdés, hogy vajon el kell-e távolítani az előző réteg festéket. A választ akkor tudjuk meg, ha elvégzünk egy próbát a falon. Egy ecsetet vizezzünk be, majd nyomjuk a festendő felületre, és hagyjuk rajta pár perc erejéig. Ezt követően spatulával kaparjuk meg. Ha a régi réteg lejön, akkor bizony először el kell távolítani a réteget. Ezt követően jöhet a Festékpalota.hu minőségi festékalapozóinak egyike, hiszen enélkül nem lesz tökéletes a tapadás sem.

A falfestési előkészületek során akkor sem árt a kaparás, ha az előző festék enyves volt, esetleg már többször volt festve úgy, hogy rajta maradt az előző réteg. Az biztos, ha tartós eredményt szeretnénk, akkor ezt a lépést nem árt megtenni. Amennyiben a falon latex festék volt korábban, ami nem jön le, akkor azt persze hagyjuk úgy, ugyanis remek alapot nyújt a következő rétegnek. Ilyenkor még mélyalapozóra sem lesz szükség.

Mire kell figyelni az előkészítés során?
Az első lépés persze, hogy minden bútort kiviszünk a helyiségből, szükség esetén takarjuk le, ha nincs őket hova tenni. Jöhet a festőszalag, amivel mindenképpen ragasszuk le a konnektorokat, kapcsolókat, léceket, ablakokat és ajtókat, hiszen így sok kaparástól és takarítástól mentjük meg magunkat. Amit nem akarunk, hogy festékes legyen, ragasszuk vagy takarjuk le a biztonság kedvéért.

Ha az előző réteget eltávolítottuk, akkor ne feledkezzünk meg a hibák kijavításáról sem. Ehhez alkalmazzunk glettet és glettvasat, aminek segítségével könnyedén simává varázsolhatjuk a falfelületet. Ma már kaphatóak készre kevert glettek is, így még ezzel sem kell bajlódnunk. Vigyük fel a hibás falrészre, simítsuk el, hogy aztán már csak meg kelljen várni, hogy megszáradjon. Később jöhet rá az alapozó, aminek szintén egy kis száradásra lesz szüksége.


Hogyan kell festeni?
A falfestési előkészületek során a diszperziós festékeknél a mélyalapozó mellett kelleni fog sima alapozó is, amihez már bátran használhatunk színes festéket. Ha minden megvan, akkor pedig már csak a falfestés van hátra, ami tulajdonképpen a munka legkönnyebb és leggyorsabb része. A látvány magáért beszél, de nem árt legalább kétszer átmenni a felületen, főleg a sötétebb színek esetében. A falfestéshez ecsetet és hengert egyaránt használhatunk.

Ha mindezekre kellő figyelmet fordítunk, kifogástalan minőségű végeredményt kapunk. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online