Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Merre billen a gödöllői szálloda-üzemeltetés eredményességi mérlegének nyelve?

2023-07-04 17:38:31

Ha nem is olyan sűrűn, mint az elmúlt években, de időnként napjaikban is szóba kerül a gödöllőiek adóforintjaiból (is) gazdálkodó önkormányzat számára egyelőre mintegy 260 millió forintos negatív egyenleggel zárult szálloda-per.

A június 15-én lezajlott képviselőtestületi ülésen Kocsi Tamás (Szövetség Gödöllőért) az energiahatékonysági hitelfelvétellel kapcsolatos napirend tárgyalása során hozta fel, ha a szóban forgó uszkve 260 millió forint rendelkezésre állna, nagy valószínűséggel nem kellene kamattal terhelt kölcsönért folyamodnia az önkormányzatnak.
Felvetése nem aratott osztatlan sikert a Bajkó Norbert alpolgármester szavazatával rendre vokstöbbségbe kerülő lokálpatrióta klubos oldalon, azt azonban senki nem merte felvállalni, hogy megmondja, mikor és milyen módon lehet behajtani a Komlós Jánossal szembeni, késedelmi kamatokkal együtt 489 millió forintos követelést.
Egyfajta „védekezésként” viszont elhangzott, hogy a régi cég (G-Magistratus Zrt.) megszüntetése, és az új gazdasági társság alapítása (Erzsébet királyné Szálloda Kft.) jót tett a szállodai tevékenység gazdasági eredményességének.

Ami ezzel kapcsolatosan egyértelműen dokumentálható, az elsődlegesen annyi, hogy a 2016. december 6-án felszámolás alá került G-Magistratus Zrt. 2016. január 1-jétől december 5-ig a záró beszámoló eredmény-kimutatása szerint csaknem 1,48 milliárd forintos veszteséget halmozott fel.

Ennek tükrében érdemes visszanézni, hogy 2008 márciusa és 2022 decembere között eltelt 14 év 10 hónap alatt milyen gazdasági (adózott) eredményességgel bírtak a polgármester és a hozzá hű erők által „a városnak nem kerül egy fillérjébe sem” szlogennel illetett gödöllői szálloda-biznisz cégei. Visszanézve a mutatókat, az alábbi egyenleg tárul elénk:

• 2008 és 2015 között (7 év 10 hónap) a G-Magistratus Zrt. 464,3 millió forintos veszteséget termelt.
• 2016 és 2022 között (7 év) az Erzsébet királyné Szálloda Kft. 162,3 millió forintos adózott nyereséget ért el.
• A két számadat egyenlege 302 millió forintos veszteség.

A mundér becsületét védők felhozzák még városi bevételként az önkormányzat által megállapított, az elmúlt közel másfél évtized alatt a társaságok gazdasági eredményességéhez/eredménytelenségéhez igazított bérleti díjat, illetve az iparűzési adót, aminek mértéke nyereséges működés esetén 2%.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online