Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői városháza-ügy: jogellenesnek minősítette a közbeszerzési döntőbizottság a szerződésmódosítást

2023-06-24 10:17:54

Legutóbb arról adtunk hírt, az idestova nyolc éve húzódó városháza-ügy kapcsán, hogy a közbeszerzési hatóság többmilliós bírságokkal sújtotta a gödöllői önkormányzatot. A márciusi, közbeszerzési döntőbizottsági elmarasztalás következménye volt annak a többségi szavazással elfogadott képviselőtestületi határozatnak, ami tavaly augusztus 25-én született meg, a városvezetés rendkívüli ülésén. Lássuk, a legfontosabb és legbeszédesebb részleteket!

Török Sándor (Szövetség Gödöllőért) a napirendi pont tárgyalása során több kérdést is feltett az ügyben, ezek közül az egyik jogi természetű volt. A városatya az iránt érdeklődött, hogy az előterjesztésben leírtak megfelelnek-e a közbeszerzési törvényben foglaltaknak.

Török Sándor felvetésére dr. Kiss Árpád jegyző hosszasan válaszolt. A hivatalvezető – többek között – a következőket mondta:
- Napjainkban ott tartunk, hogy minél hosszabb egy építkezés, minél hosszabb egy megbízás, annál kiszámíthatatlanabb a rendszer. /…/ A közbeszerzés tekintetében nyilván rendben vagyunk abból a szempontból, hogy a közbeszerzési törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az eredeti szerződéses ár (nettó 999.786.886 forint) 50 százalékos mértékéig lehet emelni, amennyiben ez indokolt. Az indokoltság kétféle lehet: az egyik, ha felmerül többlet műszaki tartalom (ügyfélszolgálati tér kialakításának vállalkozói díja 130.697.296 + vendéglátó-egység kialakításának vállalkozói díja 73.124.714 forint = 203.822.010 forint). Ezt ebben az esetben nem lehet vitatni, a maradék 128 millió forint (háború hatására bekövetkező építőanyagárak és kivitelezési munkadíjak emelkedésének ellentételezése) mindig egy kérdés, hogy finanszírozható-e közbeszerzésileg – fogalmazott a jegyző.
- Nyilvánvaló, ez egy nehéz ügy – folytatta mondandóját dr. Kiss Árpád. - Átnéztem sok anyagot, nagyon sok esetben került sor ilyen típusú szerződésmódosításra. Azt gondolom, ha megnézzük, az látható, hogy az eredeti szerződéses árhoz képest az eddig adott, illetve a mostani összeg (128 millió forint) egészen pontosan 20,4 százalékos növekményt eredményez. A jelenlegi viszonyok között ezt nem érzem túlzott mértékűnek, és a közbeszerzési törvény úgy fogalmaz: ha a növekmény nem túlzott mértékű és az igazolható műszaki és gazdasági értelemben, akkor megadható. Érdemes hozzátenni, ha ennél a beruházásnál nem a folytatás mellett vagyunk, akkor az rendkívül problémás jogi értelemben. Ha nem ezzel a vállalkozóval fejezzük be, akkor újabb közbeszerzést kell kiírni, ami egy olyan épület esetében, ami műszakilag 65 százalékos készültségben van, további hónapokkal tolhatja el a munkálatok befejezését. Továbbá, kérdéses, hogy lenne-e olyan vállalkozó, aki vállalja a feladatot, annak minden ódiumával. Ha lenne is, ez többletköltséggel járna. Ezért is mondom, ha jogi lehetőég van, akkor praktikus azzal folytatni a beruházást, aki az egész építkezés terhét viszi a vállán, garanciális és jogi értelemben. Azt mondom, jogilag ez így rendben van – zárta gondolatait a gödöllői polgármesteri hivatal vezetője.

Ma már tudjuk, nem volt rendben, mert a közbeszerzési döntőbíróság 5+2 millió forintra megbírságolta a gödöllői önkormányzatot (is). Ráadásul, a határozatban a következő mondatok is szerepelnek:
„A döntőbizottság a polgári jogi jogkövetkezmény keretében is értékelte, hogy a szerződés jogellenes módosítása nem csak közbeszerzési jogi szempontból minősül súlyos jogsértésnek. A közpénzek felhasználásának átláthatósága szenved csorbát, a közpénzek felhasználásának gazdaságossága, ellenőrzése hiúsult meg a jogsértés által.”

A tíz hónappal ezelőtt elhangzott jegyzői mondatokkal kapcsolatosan azt is érdemes megjegyezni, hogy – miután a vállalkozó idén januárban levonult az építkezésről – bekövetkezett az a „nem kívánt” forgatókönyv, miszerint: májusban új közbeszerzési eljárást kellett indítani, hogy megtalálják azt a vállalkozást, amely befejezi(?) az építkezést.
További részletek hamarosan!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online