Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az éves kommunális adóbevétel csaknem másfélszeresét költik el többletforrásként a gödöllői új városházára

2022-08-25 13:28:13

Miután augusztus 23-án a gödöllői polgármester védősisakot húzott a fejére, szakmai munkatársa(i) kíséretében bejárta a település új, Szabadság tér 6. szám alatti városháza-épületének 2020 tavasza óta készülőfélben lévő tereit. Meglátásait a közösségi oldalán nyilvánosságra hozta, így – többek között – azt is, mindenképpen többletforrás szükséges a beruházás – ha minden így marad – várhatóan év végi befejezéséhez.

Az extra közpénz-igény biztosítása érdekében augusztus 25-én, a reggeli órákban összeült a gödöllői képviselőtestület, hogy megtárgyalja a városháza többlet műszaki tartalmának megvalósítását szolgáló fedezet biztosítására vonatokozó javaslatot.

Ebben olyan szavak és gondolatok szerepeltek, amikkel a Gémesi György nevében aláíró helyettese, Bárdy Péter magyarázatot adott a többletforrás-igény indokoltságára. A nettó 331.822.010 forint (azaz: háromszázharmincegymillió nyolcszázhuszonkettőezer tíz forint) biztosítása a városvezetők szerint a háborús veszélyhelyzet miatt megemelkedett anyagárak és munkadíjak okozta infláció, a korábban bérbeadásra meghirdetett, ám ki nem adott vendéglátó-ipari egység, valamint a most még ott működő bank helyén létesülő ügyfélszolgálati tér kialakítása miatt vált elkerülhetetlenné. Az összeget a település jövő évi költségvetésének terhére kívánják felhasználni.

A kényszerhelyzetben született határozati javaslat elfogadását kérdések és hozzászólások vezették fel. A Szövetségben Gödöllőért csoport képviselői közül Török Sándor, Kolozs Csaba, Epres György, Klement Péter, Máthé László és Kocsi Tamás kutakodott, illetve mondta el véleményét. Ezek közül a legmarkánsabb talán

Kolozs Csaba kérése volt, miszerint: a városháza beruházással kapcsolatosan a gödöllőiektől elnézést lehetne kérni.

Gémesi György ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: nem bocsánatot kell kérni a gödöllőiektől, hanem együttműködni velük.
A gödöllői szemüvegen át nézve, „kormánypárti” oldalon Bárdy Péter, Bajkó Norbert, Pappné Pintér Csilla és Pelyhe József vették védelmükbe a városháza-projekttel összefüggésbe hozható korábbi és jelenlegi döntés helyességét, ami nem egy esetben inkább magyarázkodásnak tűnt, semmint a kínossá vált folyamattal való szembenézésnek.

A felvetésekre a „szakma” részéről dr. Kiss Árpád jegyző reagált. A hivatalvezető – többek között – elmondta, hogy a közel 332 millió forintos többletforrásból 203 millió forint az új műszaki tartalom (vendéglátóegység, ügyfélszolgálati tér) megavalósításának költsége, a fennmaradó 128 millió forint a főként a munkaerő drágulására visszavezethető pluszköltség. Kiss Árpád kifejtette: az ismert és kialakult gazdasági környezetben a több mint két éve lefolytatott közbeszerzésben szereplő vállalási árhoz képest nem érzi túlzónak az – állítása szerint – 20,4 százalékos növekményt. Hozzátette: jogi értelemben rendkívül problémás lenne, ha nem folytatódna a beruházás ezzel a kivitelező céggel, hiszen a projekt készültségi foka a kifizetések alapján elérte a 65 százalékos mértéket, és egy esetleges új, minden bizonnyal több hónapot igénybe vevő közbeszerzési eljárás jelentős többletköltséget jelentene.

Gémesi György érzelgős üzenetekkel dúsított zárómonológját követően a gödöllői képviselők voksoltak: 9 igen, 4 nem szavazattal és 1 tartózkodással támogatták az előterjesztés határozati javaslatában foglaltakat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online