Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői városháza-ügy: többmilliós bírságokkal sújtotta a közbeszerzési döntőbizottság az önkormányzatot

2023-06-19 17:32:34

Pestiesen szólva: „hullanak a csontvázak a szekrényből” az idestova nyolc éve húzódó városháza-ügy kapcsán. Hírportálunk birtokába került egy márciusi dokumentum, amit a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága jegyez. A határozatban – ami ellen fellebbezésnek nem volt helye – a három főből álló testület a Közbeszerzési Hatóság Elnöke általi, hivatalbóli kezdeményezés tekintetében megállapította, hogy az ajánlatkérő gödöllői önkormányzat, illetőleg az ajánlattevő (időközben az építkezésről levonult) vállalkozás megsértették a közbeszerzési törvény vonatkozó paragrafusában foglaltakat, miszerint: közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével módosították a beruházással kapcsolatos szerződésüket, ami ezáltal semmissé vált.

A történtek miatt a döntőbizottság a gödöllői önkormányzattal és a vállalkozással szemben egyaránt 5-5 millió forintos bírságot szabott ki. Ezen felül a döntőbizottság az érvénytelenség jogkövetkezményeként további 2-2 millió forintos bírsággal sújtotta a gödöllői önkormányzatot és a vállalkozást. A jogorvoslati eljárás során felmerült egyéb költségeket a feleknek maguknak kell(ett) viselni.
A határozat rendelkező részében szerepelt, hogy az ellen a Fővárosi Törvényszék előtt közigazgatási per indítható. A keresetlevelet a Fővárosi Törvényszékhez címezve, de kizárólag a döntőbizottsághoz kell elektronikus úton benyújtani. A keresetlevél benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

Az ajánlatkérő, mint építtető és a vállalkozó a gödöllői városháza Szabadság tér 6. szám alatti épületének átépítésére és bővítésére vonatkozó kivitelezési szerződést 2020. április 22-én kötötték meg (a teljesítés véghatáridejét ekkor 2022. január 14-i dátummal állapították meg). Ezt követően, 2022. január 13-án, majd 2022. május 15-én történt módosítás, amiben a teljesítés véghatárideje 2022. augusztus 22-ére változott. Harmadik alkalommal 2022. augusztus 19-én valósult meg a szerződés módosítása.

Hat nappal ezt követően rendkívüli képviselőtestületi ülést hívtak össze, hogy önkormányzati határozatban erősítsék meg a pótmunkákhoz (többlet műszaki tartalom a vendéglátó-ipari egység és a volt banki részre tervezett ügyfélfogadó tér esetében) szükséges nettó 331.822.010 forintos forrás biztosítását.
Ebből könnyen kiszámítható, hogy a módosítás összege 33,18%-kal haladta meg az eredeti, nettó 999.786.886 forintos szerződéses összeget, amit főként az árak háborús veszélyhelyzet okozta elszabadulására való hivatkozással indokoltak. Csakhogy ez az arány ellentétes a törvény azon kitételével, miszerint: jogszerű szerződésmódosításról kizárólag az eredeti szerződéses érték legfeljebb 15%-os növelésénél beszélhetünk, ami ebben az esetben nem lehetett volna több, mint 149.968.032 forint.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online