Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egy kis Windows történelem

2023-03-17 15:23:37

Az operációs rendszerek olyan programcsomagok, amik a számítógépek erőforrásainak optimális eloszlásáért, illetve a szoftverek futtatásáért felelősek. Ezek közül több évtizedes múltra tekint vissza a Microsoft Windows, történetének főbb állomásait szedtük össze.

Kezdetektől a kilencvenes évekig

Az operációs rendszerek már az 1950-es évektől kezdődően léteztek, ám csak a kilencvenes évektől vált elérhetővé a személyi számítógép az átlag felhasználók számára. Ennek fő oka, hogy a grafikus felület eddigre forrotta ki magát, és tette lehetővé az egyszerű navigációt, valamint azt, hogy a felhasználóknak ne kelljen hosszú parancssoros utasításokat beírniuk.

Ma már sokkal egyszerűbben is beszerezheted ezeket a programokat, mint hajdanán, például, a VR Soft operációs rendszerei a rendeléstől számított tíz percen belül aktiválhatók a postafiókodba érkező kulcs által.

A Microsoft számára a Windows 95 volt az első komoly grafikus felülettel bíró kezelőrendszer. Valójában ennek a megjelenéséig nem is lehet igazán operációs rendszerről beszélni, mivel a Microsoft MS-DOS-ban dolgozott, a Windows csak extra felhasználó felületként működött.

A 95 összevonta ezt a két felületet, ezáltal felhasználóbarát lett. Ebben a verzióban jelent meg sok olyan funkció, amely majdnem változatlanul még ma is velünk van.

Az ezredforduló

Windows XP 2001-ben jelent meg a piacon, ami a maga nemében pont annyira formabontó volt, mint a hat évvel korábbi Windows 95.

A fejlesztés következtében csökkent a szoftveres okokra visszavezethető rendszerösszeomlások és belassulások legnagyobb része, valamint lehetővé vált, hogy több felhasználói fiókot is létre lehessen hozni. Ezenkívül beépített tűzfallal is rendelkezett, amely megnehezítette az akkoriban felbukkanó internetes vírusok támadását.

Az XP-ben jelent meg először a termékaktiváció, ami visszafogta a program illegális másolását és használatát, mégis a rendszert minden korábbinál több gépen használták és minden más Windowsnál hosszabb ideig. A rendszer „nyugdíjazására” 2014-ben került sor, de még ezt követően egészen 2019-ig az XP speciális kiadásait támogatta a Microsoft.

A statisztikák szerint az internetet használók fél százaléka még ma is ezt a rendszert futtatja.


Napjainkban

A legújabb Windows operációs rendszer a 11-es számot viseli, ami 2021-ben jelent meg, a 2015-ös Windows 10 utódja.

Újratervezték a felhasználói felületet, áttetszőség, árnyékok, új színpaletta és lekerekített geometria jellemző az egész rendszerre. Kapott egy új Start menüt, ahol a felhasználók rögzíthetik az alkalmazásokat és megtekinthetik a legutóbbi fájlokat.

Eltávolították az élő csempéket és elrejtették az alkalmazáslistát is. A tálcát korszerűsítették és központosították, de a balra igazítás lehetősége megmaradt. A Windows 10 rendszerben bevezetett feladatnézet frissített dizájnnal jelent meg.

Bármelyik operációs rendszert is választod, ezekből is láthatod, hogy hosszú távú támogatásra számíthatsz. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online