Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mi az esélye annak, hogy a gödöllői focicsapat megnyeri a bajnokságot?

2022-12-07 14:00:43

Idén júniusig három évtizedet kellett arra várni, hogy gödöllői nagypályás focicsapat bajnoki címet nyerhessen. 1992-ben az NB III. Mátra-csoportjában végzett az élen a Gödöllői LC együttese, május utolsó szombatján pedig a Gödöllői SK legénysége ülhetett a Pest megyei I. osztályú pontvadászat trónjára. Az NB III-as tagság megszerzése azonban idén nem jött össze. Az augusztusban indult új bajnoki idény őszi szezonját – bár, többször váratlanul botlott – újra dobogós pozícióból várhatja a helyi tizenegy, és a 22Bet vélemények alapján is kijelenthető, hogy a Táncsics Mihály úti gárda esélyes a címvédésre.

A Gödöllő SK és elődjeinek eredményei
A történeti hűség miatt érdemes megjegyezni, hogy a mostani gödöllői fociklub elődje, a Pest megyei Dózsa 1951-ben jött létre. Ez egy rendőr csapat volt, Budapesten alakult, de felsőbb szervek utasítására kiköltöztek Gödöllőre, és a csapat felvette a Gödöllői Dózsa nevet.
Egy évvel később, 1952-ben megnyerték a harmadosztályt (44 pont, 105-25-ös gólkülönbség), de az MLSZ – ismeretlen okok miatt – ekkor még nem engedte be a másodosztályba a gödöllői csapatot.
Jött az 1953-as esztendő, amikor megint a Gödöllői Dózsa bizonyult a legjobbnak a harmadik vonalban, csak még imponálóbb fölénnyel, 51 ponttal, 151-35-ös gólaránnyal. Ilyen teljesítmény előtt már az illetékeseknek is fejet kellett hajtaniuk, és 1954-től három évig a másodosztály Keleti-csoportjában szerepelhettek településünk focistái. Fontos megemlíteni, hogy 1954-től 1955-ig Lakat Károly, az egykori Fradi játékos, később, 1980-ban néhány mérkőzés erejéig a válogatott szövetségi kapitánya volt a helyi csapat edzője.

Az 1950-es évek végén megszűnt a csapat rendőr jellege, ugyanis idetelepült a Ganz Árammérőgyár. Az állami cég 100 éves szerződést kötött a helyiekkel, és a sportot is támogatta. Innentől kezdve a csapat neve hosszú-hosszú évekig Gödöllői Vasas lett.
Az egykori játékosok elmondása szerint 1967-ben reális esély lett volna arra, hogy az NB II-be jussanak, ami akkor a harmadosztálynak felet meg. Állítólag megmondták a focistáknak, hogy ne is akarjanak nyerni, mert a vezetőség nem tudná megteremteni a feltételeket a felsőbb osztályban való induláshoz. Így a csapat „csak” harmadik lett, az utolsó, hazai pályán lejátszott meccsen komikus körülmények mellett maradtak alul 2-1 arányban. Ez annyira visszavetette a helyi focistákat, hogy 1971 nyarára egészen a hatodosztályig csúsztak vissza.

Az ezt követő években a játékoskeret szinte teljesen kicserélődött, és a zászlóján szereplő évszámot alapul véve 1975-ben életre hívott Gödöllői SC csapata előbb a hatod-, majd egy évvel később az ötödosztályt (Pest megyei II. osztály) nyerte meg.

A Gödöllői SK sikerszériái
A 80-as évek elején újabb visszaesés következett, az első négy osztályból évekig hiányzott a csapat. A 80-as évek végére ismét a harmadosztályban találjuk a Gödöllői SC-t, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak a Kartal NB III-as játékjogának megvétele jogosította fel őket arra, hogy a harmadik vonal Duna-, majd Mátra-csoportjában játszhassanak.
Az események ettől kezdve több fronton is felgyorsultak: az 1990-es évek elején a klub neve Gödöllői LC lett, és a 1991/1992-es bajnoki év végén elkövetkezett az, amire sokan vágytak: a csapat 46 ponttal (20 győzelem, 6döntetlen, 4 vereség), 62-21-es gólkülönbséggel megnyerte az NB III. Mátra-csoportjának bajnokságát, és Ambrózy István szakmai irányításával feljutott az NB II. Keleti-csoportjába.

A másodosztályban négy évig tudott szerepelni a gödöllői tizenegy, amely 1996 tavaszán kiesett az NB III-ba. Itt tíz szezon jutott az akkor még csak a fociszakosztályra szakosodott Gödöllői SK néven futott egyesület csapatának, mert a csapatlétszám-csökkentést előtérbe helyező átszervezések miatt 2007 őszétől a negyedik vonalat jelentő Pest megyei I. osztályban kötöttek ki, ahol azóta is játszanak, és 2017-ben (edző: Szász Ferenc), majd 2019-ben (edző Pozder Nenad) az ezüstéremig jutottak.

Áttörést hozott a 2021/2022-es bajnoki idény
2021 őszén Győri Zoltán vette át a gödöllői tizenegy szakmai irányítását Hevesi Tamástól, aki az elmúlt év tavaszán az 5. helyig vezette a formációt. A tréner és a játékosok elég hamar egymásra hangolódtak, hiszen a gödöllői legénység már az 5. fordulóban a tabella élére ugrott, majd a 8-11. fordulók között, valamint a 13. fordulótól a 30. fordulóig is a hátát nézte a teljes mezőny.

A sors úgy hozta, hogy a bajnoki címről döntő csúcsrangadót a legfőbb rivális, a Dunaharaszti MTK otthonában játszották le május 28-án. A gödöllői tizenegy győzelemmel és döntetlennel is ünnepelhetett. Annak ellenére, hogy a 26. percben hátrányba került városunk tizenegye, nem esett pánikba a képen látható Győri-csapat: a 39. percben Nagy Barnabás egyenlített, majd a 91. percben Barabás Ádám végérvényesen eldöntötte, hogy idén Gödöllőre kerül a Pest megyei elitbajnokság aranyérme. Ráadásul, minden eddiginél pazarabb mutatókkal: 74 pont (24 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség) és 88-23-as gólkülönbség.


Elsőségével a Gödöllői SK társulata készülhetett az NB III-as osztályozó párharcára, ahol a Csornai SE (Győr-Moson-Sopron megye bajnoka) volt az ellenfél. Az első, gödöllői mérkőzésen 1-0 arányú vendégsiker született, míg a visszavágó 1-1-gyel ért véget. A gödöllői gólt Barabás Ádám szerezte, ám a feljutást 2-1-es összesítéssel a Csorna vívta ki.
Mindez azt is jelenti, hogy – legalább egy évig – ismét Pest megyei I. osztályú focimeccseket láthat a gödöllői publikum a Táncsics Mihály úti, tavaly május óta Szűcs Lajos nevét viselő sportcentrumban.

Érdemes követni a Gödöllői SK eredményeit
Tehetséges játékosokkal és elhivatott edzői stábbal a klub jövője fényesnek tűnik. A szurkolók támogatása is nyilvánvaló, így a Gödöllői SK olyan klub, amelyért érdemes szurkolni. Te követted az idei szezonban elért eredményeiket? Ha nem, még nem késő megtenni!


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online