Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bélflóra helyreállítása antibiotikum után: mennyi idő a helyreállítás?

2022-10-24 11:04:48

A hidegebb évszakokban sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy megbetegszik az ember. Az immunrendszer legyengülése, a vitaminraktárak kiürülése és a baktériumok elterjedése gyorsan és egyszerűen különböző betegségeket okozhatnak az évszakváltást elszenvedő egyéneknél.

Vannak olyan helyzetek, amikor házi praktikák segítségével hatékonyan kezelhető a megbetegedés, azonban vannak olyanok is, amikor elengedhetetlen az antibiotikum alkalmazása. Ma már semmire sem szeret várni az ember, így az azonnali gyógyulásra vágyik, ezzel pedig lehet, hogy még nagyobb károkat okoz a szervezetében. Éppen ezért érdemes többet megtudni a bélflóra helyreállításának módjáról és időtartamáról egyaránt.

Az antibiotikum hatása a bélflórára
A probiotikumok felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt nélkülözhetetlenek antibiotikum-kúra esetében, amik a Kalmia webshopjában is megtalálhatók. Az antibiotikumok azonban nemcsak kiölik a szervezet számára káros baktériumokat, de sok esetben mindezt a szervezet számára hasznos mikrobák kárára teszik, így mindenképpen érdemes a kezelés után a bélflóra helyreállítására fókuszálni.

Szerencsére, már egyre többen döntenek a természetes gyógymódok mellett, és nem minden esetben fordulnak egyből az egyszerűbb és gyorsabb, bár hosszú távon egyáltalán nem egészséges antibiotikumos kezeléshez. Azonban vannak olyan betegségek, amik esetében elengedhetetlen az antibiotikum használata. Ekkor érdemes tudatosnak maradni, hiszen még az enyhe antibiotikumok is képesek a bélrendszerben élő mikrobák egyensúlyának a felborításához. Mind az antibiotikum szedése mellett, mind pedig az antibiotikumos kezelést követően minden esetben helyre kell állítani a bélflóra baktériumait, hogy képes legyen visszatérni a szervezet a normális kerékvágásba.

A probiotikumok szerepe és hatásának időtartama

Amennyiben a kiegészítő kezelés elmarad, akkor a hasznos és elengedhetetlen bélbaktériumok helyett olyan baktériumok fejlődnek ki és telepszenek meg a szervezetben, amelyek enyhébb vagy éppenséggel súlyosabb hasmenéses panaszokat okoznak. Mindez nem játék, hiszen abban az esetben, ha a tünetek nem enyhülnek, az ember akár kórházba is kerülhet kiszáradásos tünetekkel, ami már egy kifejezetten komoly szövődménynek számít.

A normál bélflóra helyreállítása nem egyszerű feladat, az élőflórásprobiotikumok azonban viszonylag gyors és hatékony megoldást nyújthatnak. Ahhoz ugyan, hogy a bélflóra regenerálódjon, nem kevesebb mint 3 hétre van szükség. Abban az esetben, ha a körülmények is tökéletesek, azaz nincsenek negatív hatások, amik hátráltathatják a folyamatot, mint a stressz és egyéb gyógyszerek. A patikában is kapható élőflórás probiotikumok bátran kiegészíthetők joghurt, kaukázusi kefír vagy házilag készített savanyúságok fogyasztásával. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online