Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megtorpant a MATE gödöllői campusának terveztetése

2022-08-23 17:35:56

Eredménytelenné nyilvánították a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem új, gödöllői campusának megtervezésére kiírt közbeszerzést – derül ki az epiteszforum.hu oldalon közzétett, az uniós értesítőre hivatkozó cikkből.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy az új létesítménnyel agrár-, illetve kapcsolódó tudományokkal foglalkozó, kiemelkedő oktatási színvonalú felsőoktatási centrum, innovációs tudásközpont jöjjön létre Gödöllőn. (Ennek lehetőségéről tavaly februárban Lázár János kuratóriumi tag is nyilatkozott a Régió Plusz TV kamerái előtt - a szerk.)

A leírás szerint az új campus tízezer hallgatót szolgált volna ki, a tervezés során a hallgatói létszámhoz képest 20%-os bővítési opcióval kellett kalkulálni. Oktatás-kutatási, labor, könyvtár és rendezvényközpont, kollégium és szálláshely, valamint egyéb gyakorlati épületek kaptak volna helyet benne, illetve egy interaktív látogatóközpont is. A cél az lett volna, hogy a tervezett új és a meglévő létesítmények (a területen ugyanis jelenleg is számos, különböző korú és stílusú épület áll) egységben működő, egészében összefüggő campust alkossanak, ugyanakkor azt is fontos szempontként jelölték meg, hogy az egyes funkciók, épületek, egységek szétválaszthatók, önállóan működtethetők, tehát több ütemben is megvalósíthatók legyenek. A projekt összesen több mint 83 ezer négyzetméternyi épületet foglalt volna magában.

A közbeszerzést három részre bontották: általános és SMART tervezési feladatokra, valamint a campus primer energetikai ellátásának tervezésére, azonban egyikre sem kötöttek szerződést. Az indoklás szerint 2022-ben az előzetes becslésekkel ellentétben drasztikus hallgatói jelentkezéscsökkenést tapasztaltak, – mint írják – az egyetemre jelentkezők száma 38 százalékkal, az első helyes jelentkezések száma 22 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest.

Az eredménytelenség okaként azt is megemlítik, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megváltozott világpiaci-gazdasági körülmények – mint az orosz-ukrán háborús helyzet, az időközben drasztikusan megnövekedett inflációs környezet is – nagymértékben befolyásolják a közbeszerzés tárgyaként kötendő szerződést, és önmagukban is indokolják a közbeszerzés műszaki tartalmának felülvizsgálatát.

A mostani közbeszerzés eredménytelenségét tekintve ugyanakkor egyelőre erősen kérdéses, lesz-e új egyetemi központ Gödöllőn, és ha igen, milyen formában valósulhat meg – fogalmaz az epiteszforum.hu írásának szerzője.

A történtek után próbáltunk „megfelelő körben” érdeklődni, hogy mire lehet számítani a tervezett beruházás jövőjével kapcsolatosan. Hitelt érdemlő információhoz sajnos nem jutottunk, ám annyit sikerült megtudni, az ügyben illetékességgel rendelkezők legkésőbb várhatóan az ősz folyamán tájékoztatást adnak a hogyan továbbról.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online