Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Atlétika csapatbajnoki elődöntő: keleti másodikként jutottak a fináléba a gödöllői atléták

2022-05-16 09:57:10

Május 14-én és 15-én Miskolcon, az egyetemvároson belül kialakított atlétikai centrumban rendezték meg Magyarország Atlétikai Csapatbajnoksága egyik elődöntőjét. A Keleti-csoportban érdekelt MATE-Gödöllői EAC – az idei évtől életbe léptetett változás miatt – ezúttal fúziós lehetőség nélkül, önállóan vett részt a 23 formáció rivalizálását jelentő megmérettetésen, ahol a hölgyek és a férfiak – az 5 kilométeres gyaloglást és a félmaratont is beszámítva – egyaránt 21-21 versenyszámban harcoltak a pontokért.

Ami a Keleti-csoport elődöntőjét illeti, az első, szombati napon a számos utánpótláskorú atlétát is soraiban tudó MATE-Gödöllői EAC együttese 259 pontot gyűjtött (ezzel a harmadik helyen állt), két nap után pedig 452 ponttal – a Budapesti Honvéd SE formációja mögött – a 2. helyen végzett, és bejutott az ország legjobb 20 csapatának részvételével szeptember 17-én és 18-án, Debrecenben lezajló döntőbe.
Íme, a dobogós helyezéseket elért gödöllői versenyzők listája:

Első helyezettek:
Nádházy Evelin (400 méter), Bánovics József (rúdugrás), Kriszt Sarolta (200 méter), 4x400 méteres női váltó (Simon Virág, Dobránszky Laura, Németh Nóra, Nádházy Evelin)

Harmadik helyezettek:
Mihály Ádám (rúdugrás), Dobránszky Laura (400 méteres gátfutás), Soos Levente (400 méteres gátfutás), Kriszt Sarolta (távolugrás), Simon Virág (400 méter), Eszenyi Napsugár (gerelyhajítás), Pápai Márton (800 méter), Sulyán Alexa (200 méter)

A MATE-GEAC csapatának tagjai voltak még: Balogh Ádám, Bánházi Botond, Becsák Dorina, Fodor Péter, Grünwald Tamás, Guth Mátyás, Halászy Tamara, Kőszegváry Balázs, Lesták Ármin, Lesták Veronika, Molnár András, Pataki Anna, Pótha Johanna, Roska Dániel, Szabó Diana, Szécsényi-Nagy Rudolf, Széplaki Balázs, Szőke-Kiss Jácint, Tamás Máté, Tóth-Sztavridisz Szófia, Tóth Zsombor, Vajda Gábor.

Az edzői kollektíva, nevezetesen: Karakasné Hasznos Jutka, Körmendy Katalin, Máté Alpár, Lőrincz Milán, Kovács Gábor Krisztián, Kovács Zoltán, Kárai Kázmér és Gadanecz György által felkészített MATE-Gödöllői EAC különítményének legsikeresebb tagja női vonalon Nádházy Evelin volt, aki – egyéni- és váltószámokat összevonva – 51 pont megszerzésében tüsténkedett. A férfiak közül pedig a középtávfutó Pápai Márton halmozta fel a legtöbb pontot, összesen 28 egységet. Rajtuk kívül feltétlenül említést érdemel még a 15 és fél éves(!) Kriszt Sarolta – alábbi, a Magyar Atlétika közösségi oldaláról származó videón látható – teljesítménye, aki 200 méteren aratott sikerével (24,44 másodperc, egyéni csúcs) az elődöntő legfiatalabb győztese lett. Ráadásul, időeredménye 2 századmásodperccel jobb volt, mint a Nyugati-csoportban első sprinteré.
A gödöllői atléták részletes eredménylistája ide kattintva olvasható.


Alaposan „felforgatták” a csapatbajnokság lebonyolítási rendszerét

Ha már a tudósítás felvezető részében változást említettünk, érdemes felvázolni az elmúlt évek gyakorlatát alaposan felforgató módosításokat:
• A csapatbajnokságon csak felnőtt, U23, U20 vagy U18 korú atléták szerepeltethetők, fiatalabbak nem.
• Egy versenyszámban egy csapat legfeljebb 3 atlétát indíthat.
• Egy atléta legfeljebb 3 számban nevezhető és indítható, de egy versenynapon csak két számban állhat rajthoz. Az U18-as korú sportolók a két versenynap során maximum 2 versenyszámban nevezhetők és indíthatók.
• Egy csapat összesen maximum 50 rajthelyre nevezhet indulót. Minden váltó egy rajthelynek számít. A váltókban egy csapat számonként maximum két egységet nevezhet.

Fontos adalék, hogy ebben az évben az elődöntő egy – úgynevezett – besoroló verseny, ami alapján kialakul egy sorrend a döntőre. Mindkét elődöntőből az 1-10. helyezett, tehát összesen 20 csapat jut a döntőbe, ahol az elért helyezések alapján az 1-16 csapatok 2023-ban a CSB1 divízióban versenyezhetnek. A döntőben a 17-20. helyezést elért csapatok a CSB2-es divízióba kerülnek 2023-ra. Itt versenyeznek 2023-ban az elődöntők keleti és nyugati csoportjának 11-16. helyezett csapatai is. Így a CSB1 és a CSB2-es divízió 16-16 csapatból áll majd. Azok a csapatok, akik az elődöntő alapján nem kerültek be sem a CSB1 sem a CSB2 divízióba a CSB3 divízióban indulhatnak 2023-ban.
Minden versenyszámban az első 16 helyezett kap pontot: az első 16 egységet, a 16. 1 pontot tudhat a magáénak. A Spiriev-táblázat alapján eredmény-bónuszpont(ok) is elérhető(k), ami(k)nek mértéke 1 egységtől 15 pontig terjed.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online