Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ezekben az országokban dohányoznak a legtöbben

2022-04-23 17:25:59

Bár, a dohányzók száma jelentősen csökkent a megelőző esztendőkhöz képest, még így is évente több mint 8 millió ember hal meg a káros szenvedély miatt.

Valahol elítélik, máshol szinte kötelező
A World Population Review által közzétett statisztikákból sokat tudhatunk meg arról, hogy egyes országok népei hogyan viszonyulnak a bagózáshoz. Azt fontos megjegyezni, hogy a listába nem számítanak bele a dohányzást helyettesítő eszközöket (például: e-cigi) használók.
Jól kivehető tehát, hogy a tehetősebb országok lakosai hajlamosabbak a pöfékelésre. Néhány vallásos ország teljesen megveti a füstölést. Egyes kultúrákban pedig a társasági összejövetelek majdhogynem kötelező eleme a férfiak számára.


Élmezőnyben Délkelet-Ázsia és a Balkán
A legnagyobb arányban Délkelet-Ázsiában és a Balkánon cigiznek. Ugyanakkor a top 5 dohányzó ország mégsem ezeken a területeken fekszik. A lista első három helyezettje a Csendes-óceáni szigetekhez tartozik. A 4. ország Délkelet-Ázsiában, az 5. pedig Dél-Amerikában található. Nézzük is, hogy arányaiban véve mely országokban gyújtanak rá a legtöbben. Íme, a top 10-es lista:

1. Nauru (52,1%)
2. Kiribati (52%)
3. Tuvalu (48,7%)
4. Mianmar (Burma, 45,5%)
5. Chile (44,7%)
6. Libanon (42,6%)
7. Szerbia (40,6%)
8. Banglades (39,1%)
9. Görögország (39,1%)
10. Bulgária (38,9%)


Minden harmadik magyar dohányzik

Magyarország a 24. helyen áll a dohányzó országok listáján. Itthon a lakosság 30,6%-a bagózik, ami azt jelenti, hogy majdnem minden harmadik magyar gyújt rá rendszeresen. A nemek között kevés a különbség: míg a magyar férfiak 34,8%-a, addig a nők 26,4%-a dohányzik. Minket a Dél-afrikai Köztársaság előz meg 31,4%-kal. Mögöttünk pedig Észtország kis híján holtversenyben, 30,5%-kal.

Egyébként a leszokni vágyóknak egyre több újfajta lehetőség áll rendelkezésükre. Ide tartoznak a dohányhevítő készülékek (füstmentes dohányzást tesz lehetővé), az elektromos cigaretták (e-liquid alaplé és aroma utántöltésével használható eszköz), valamint a nikotin-tartalmú rágógumik és sprayk is. (x)• Fotó forrása: pexels.com


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online