Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szolnoki Irma: Hazudtak rólam, fájt az igazságtalanság, kiírtam magamból!

2022-04-01 11:23:06

- Nagy öröm számomra az írás, a lehetőség, hogy véleményemet, gondolataimat novellákba öntve mesélhetem el. Írásaim az igazság kereséséről, emberi sorsokról szóló történetek, melyek életszemléletemet, hitvallásomat és személyiségemet tükrözik az olvasóim felé – így fogalmazta meg az irodalomhoz való kötődését a gödöllői születésű Szolnoki Irma.

A hatvanas életéveinek második felében járó hölgy szülei az egykori Ganz Árammérőgyár dolgozói voltak. Mi több, a mátyásföldi Corvin Mátyás Híradástechnikai Szakközépiskolában szerzett műszaki végzettségével Szolnoki Irma is ott helyezkedett el, méghozzá a gödöllőiek körében legendássá vált próbateremben. Ezt követően műszaki dokumentációk készítésével is foglalkozott, és férje, Kovács Sándor gépészmérnök szintén a gyár dolgozója volt. Szolnoki Irmának két fia született, mindketten felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.

- Szeretem a szépirodalmat, de írással nem foglalkoztam, eszembe sem jutott. Egy nap, 2014 karácsonyán nagyot hazudtak rólam. Fájt az igazságtalanság, kiírtam magamból egy novellában. Férjemnek megtetszett és feltette a közösségi oldalára. Barátaink, ismerőseink örömmel olvasták, további írásokra bíztattak, újabb és újabb történeteket vártak tőlem. Így indította el férjem a közösségi oldalán barátainknak az „Irma tollából” sorozatot, ezzel az én novellákban mesélő utamat is – foglalja össze a kezdeteket Szolnoki Irma. 

Amikor a folytatásról kérdeztük, először csak annyit mondott: írni szeretek, nem dicsekedni, de néha a dolgok megkívánják, hogy a sikerekről is szó essen. Majd így folytatta:
- Tagja lettem a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban működő IRKA irodalmi közösségnek.
Írásaim felolvasó esteken szerepeltek és az írókör antológiáiban is megjelentek. 2018-ban a Gödöllői Irodalmi Díj pályázaton, Próza kategóriában elnyertem az Ezüst fokozatot. Szívesen emlékszem vissza az „irkás” barátaimmal töltött négy évre, a GÖMB-IRKA közös munkára, ahol neves alkotóművészekkel ismerkedhettem meg.

Szolnoki Irma írásai számos pályázatra jutottak el az elmúlt években. Az itt elért sikereknek is köszönhető, hogy 2016-ban az Irodalmi Rádió blogszerzőinek sorába léphetett. Az antológiákban rendszeresen helyet kapnak Irma asszony novellái. Pályázataikon többször szerepelt  sikeresen: egyszer második, kétszer  harmadik helyezést ért el.
2018-ban az Év prózaírója választáson 3. helyezett lett. Nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy 2021-ben elnyerte az Év legjobb novellaszerzője címet, és novella kategóriában átvehette az első helyezettnek járó elismerést. Négy novellájának felolvasását a YouTube-csatornán, a Blogszerzők tavasza Irodalmi Rádió pályázaton ugyancsak első díjjal jutalmazták.

Két évvel ezelőtt Novellák címmel – az Irodalmi Rádió gondozásában – megjelent Szolnoki Irma első könyve, ami 37 válogatott írását tartalmazza, és bemutatkozhatott a 2021. évi Ünnepi Könyvhéten is. Második könyve is az Irodalmi Rádió gondozása alatt érlelődik, és várhatóan ez a kötet is eljut majd az idei Könyvhétre.

Mivel, amint azt korábban említettük, írásait több pályázaton is próbára tette, nem véletlen, hogy novellái ez ideig 23 antológiába kerültek be.  Szolnoki Irma különleges sikerként kezeli azt a harmadik helyezést, amit a Debreceni Nagycsaládosok Egyesületének „Mosolyvirág”  Életmese elnevezésű írói pályázatán 2020-ban nyert el, és az ezt tanúsító oklevelet a híres Kollégiumban személyesen vehette át.
Irma asszony kedves, jóleső és megható történésként említi a Szófa irodalmi portál pályázatának ötödik helyét az Anyám kendője Párizsból című írásával, mivel három szerkesztő zsűritag videófelvételen boncolgatta és elismerően véleményezte írását.


- 2020-ban önálló közösségi oldalt nyitottam, de írásaim itt is, ott is felbukkannak irodalmi oldalakon, csoportokban, sikeres pályázatokon és az Irodalmi Rádió blogoldalán. Többen kérték már felolvasásra a novelláimat, a közösségi oldalakon is akadnak sikereim. Egy rendkívüli esetem is volt, amikor egy irodalmi csoport feltette a Simogatás című novellámat, ami öt nap alatt 7.368 kedvelést és 859 megosztást kapott. Nagy elismerés, de én a közeledő Karácsonynak tudtam be érzelmes hangulatú novellám sikerét. Vannak függőben lévő dolgaim, ezekről azonban még nem mondhatok többet – fogalmaz sejtelmesen beszélgetésünk végén Szolnoki Irma.

Aki kíváncsi a felfedésre váró „titkokra”, javasoljuk, kövesse Szolnoki Irma munkásságát. Higgyék el, érdemes!



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online