Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem várható kormányváltás, amihez hozzájárulhat a gödöllői központú körzet is

2022-03-30 18:29:06

Sanyó Ádámmal, a taktikaiszavazas.hu oldal kezelőjével tavaly októberben már  latolgattuk, hogy az akkor ismert adatok alapján ki nyerné a választást a gödöllői központú Pest megyei 6-os számú választókörzetben. Azóta öt hónap telt el, ami – túl azon, hogy sok víz lefolyt a Rákos-patakon – több fordulattal is szolgált. Március 23-án még több mint 2 százalékos kormánypárti előnyt mutatott az oldal, öt nappal később pedig már 0,2 százalékos hátrányt. Mi történt? – kérdeztük Sanyó Ádámot, aki ezt válaszolta:

- A változásnak az az oka, hogy az elmúlt két közvélemény-kutatásban az ellenzék jobban szerepelt, mint az azt megelőző hetekben. Így az országosan várt különbség a Fidesz és az ellenzék között a korábbi 6%-ról 4,5%-ra esett. Emiatt Gödöllő nyerhetőbbé vált az ellenzék számára. Viszont a jelenlegi becslés azt mutatja, hogy továbbra is megjósolhatatlan, hogy kié lesz a mandátum, mert olyan szoros eredmény várható a körzetben.

- Ti számokból dolgoztok, amik kizárják a szubjektivitást. Mennyire befolyásolhatja a választás eredményét a jelölt ismertsége, beágyazottsága, illetve az, hogy mennyire szimpatikus a kisugárzása?
- A matematikai modell nem tudja mérni a jelölt erősségét/gyengeségét, csak bizonyos szinten, mint – például – a Fidesznél ott, ahol korábban is regnáló képviselő indul újra. Ezért természetesen akár ebben az esetben is elképzelhető, hogy jó pár százalékkal eltér majd egyik vagy másik jelölt eredménye az előzetesen várttól.

- A taktikaiszavazas.hu oldalon közzétett legfrissebb adatokból az látszik, hogy nem várható kormányváltás (114 Fidesz-KDNP-s mandátum áll szemben a 84 ellenzékivel). Ezt erősítheti vagy gyengítheti a gödöllői központú körzet eredménye?
- Szinte biztosra vehető, hogy a gödöllői körzet kulcsfontosságú lesz, mert a mostani tudásunk szerint a 35-40. legnyerhetőbb körzetek közé sorolható az ellenzék számára.  Vagyis: ha itt nem nyer az ellenzék, akkor várhatóan sok más helyen sem, amivel növekedhet a kormánypártok jelenleg prognosztizált mandátumtöbbsége.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online