Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szülő helyett gazdi vagy szobakertész: tényleg ez lenne a jövőképe a mai fiataloknak?

2022-02-12 14:08:35

Manapság egyre több fiatal pár dönt úgy, hogy tudatosan nem vállal gyermeket. Ennek a társadalmi szinten történő elfogadása hazánkban még gyerekcipőben jár, nyugaton azonban már lassan semmi meglepő nem lesz benne. De, miért választják sokan ezt az utat?

Milyen jövő várhat ránk?
A média egyre hangosabban harsogja az emberiséget fenyegető súlyos környezeti problémákat: klímakatasztrófa, elsivatagosodás, légszennyezés, globális vízhiány… Amikor egy fiatal folyton ilyesmiket hall, igencsak elgondolkodik azon, hogy tulajdonképpen a saját jövőjére vonatkozóan sem valami fényesek a kilátások. Tényleg világra kéne hoznia valakit, akire talán még ennél is rosszabb vár?

A mostani ifjú generáció szerencsére egyre környezettudatosabbá válik, hiszen a múltbeli és a jelenlegi felelőtlen magatartás következményeit nekik kell majd viselniük. Ezt a terhet pedig sokan nem szeretnék még egy gyermekkel is megosztani.

Valamint azt se feledjük, hogy jelen pillanatban egy világjárványban vagyunk, aminek még senki sem tudja, hogy mikor és hogyan lesz vége. Elvesztettük az állandóságot, a biztonságérzetünket, retteghetünk attól, hogy elkapjuk a betegséget, vagy hogy a járvány miatt elveszítjük a munkánkat, és veszélybe kerül a megélhetésünk. Nem csoda, ha egy ilyen világban sokan felelőtlenségnek tartják a gyermekvállalást.


A legnépszerűbb gyermekpótlékok: a háziállatok és a szobanövények

Egy nemrég végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a bizonytalan jövőkép miatt egyre több fiatal választja gyermek helyett a házi kedvenceket, állatok helyett pedig a növényeket. Vagyis akik nemrég még gyermeket akartak, azok egy része úgy dönt, hogy inkább csak pár évre tervez előre, és megelégszik egy kutyával vagy macskával, akiről szintén lehet gondoskodni, de közel sem jár akkora felelősséggel.

Akik pedig eddig is maximum állatot akartak tartani, azok közül egyre nő azoknak a száma, akik bundás kedvencek helyett inkább szobanövényekkel osztják meg otthonukat. Persze egy páfránnyal nyilván nem lehet apportírozósat játszani, de lehet hozzá beszélni és tápoldattal kényeztetni. Ez elsőre talán viccesen hangzik, ám valahol azonban nagyon szomorú, hogy manapság sok fiatalnak ennyire nincsen jövőképe, hogy maximum pár növényért mernek csak felelősséget vállalni.

Gondoltad volna, hogy ide jut a világ? A Bien.hu lélek rovatában további meglepő érdekességekről is olvashatsz!

Egy rendes kert már túl nagy macera lenne?
Érdekes még megemlíteni, hogy a növénykedvelők táborából sem rendelkezik mindenki hatalmas ambíciókkal. Egy közvélemény-kutatásban ugyanis a résztvevők mintegy kétharmada vallotta azt, hogy csak szobanövényei vannak, ugyanis azokat egyszerűbb gondozni. Hetente átlagosan öt percet foglalkoznak velük, és nem is vágynak ennél többre.

Bár, a növények valóban hozzájárulhatnak a mentális egészség megőrzéséhez, ám az emberi kapcsolatokat és a családot közel sem helyettesítik. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online