Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szövetség Gödöllőért: a város idei költségvetése nem a helyiek mindennapi problémáira keresi a megoldást

2022-02-11 15:56:52

A gödöllői képviselőtestület tagjai 8 igen és 6 nem szavazattal, valamint 1 tartózkodással fogadták el a település 2022. évi költségvetését. A lokálpatrióta klubosok és a velük rendre együtt szavazó Bajkó Norbert alpolgármester voksával meglett az előterjesztett számhalmaz támogatása, a Szövetség Gödöllőért formáció képviselői azonban – különvéleményük kifejtése után – nem biztosítottak zöld utat a városi büdzsének. Ennek okáról Kolozs Csabát (képen jobbra) és Kocsi Tamást (balra) kérdeztük.

- Képviselő úr! Az Önök csoportjából többen is úgy fogalmaztak, hogy a város idei költségvetése „szakmailag rendben van”. Ennek ellenére nem szavaztak igennel. Mik voltak a legfőbb okok, amiért így döntöttek?

Kolozs Csaba:
- Az idei gödöllői költségvetés konzervatív, ami bevételi oldalon alul-, kiadási oldalon felültervezett. Ez önmagában nem lenne baj, ezért mondtuk, hogy „szakmailag rendben van”. Persze, lehetne ezen vitatkozni, mert minden évben rengeteg plusz anyagi forrás keletkezik az előző évi zárszámadásból, és hiába gondolunk másképp sok mindent, sajnos, eddig egyszer sem kaptunk meghívást a költségvetési előkészítés kezdetére, hogy elmondhassuk a súlyponti véleményünket. Amivel két éve nem értünk egyet, az nem más, mint a fejlesztési források egy részének elköltése. A testületi ülésen a lokálpatrióta klubos többség jelezte is, hogy ők csak „túlélni” szeretnének, mi viszont lakossági igényeket fejleszteni.

- Szokták mondani, az ördög a részletekben rejlik. Mik azok a konkrét ügyek, amikről Önök másképp vélekednek?
- A korábbi évek hibás döntései, mint – például – a városháza milliárdos átépítéséről szóló döntés a dekonjunktúra elején súlyos százmilliókat von el olyan területekről, amik valóban a gödöllői állampolgárok érdekeit szolgálják. Még nem voltunk képviselők, amikor a régi városházát lebontották, ezért nem szeretnék annak a jó vagy rossz döntésével foglalkozni, de a gödöllőieknek volt hivataluk, ahol intézni tudták az ügyeiket. Az épület lebontásával járó milliárdos vagyonvesztés után viszont önerőből elindult egy új városháza építése a pandémiás időszak kezdetén. Ezáltal olyan területekre nem jut pénz, mint az infrastruktúra (például: út, csapadékvíz-elvezetés), vagy az egészségügyi központ orvoshiányt mérséklő, ezáltal várakozási időt csökkentő működési támogatása. Ezek idén nulla forinttal szerepelnek a költségvetésben. A választási ígéret szerint a kommunális adóból befolyó pénzt is útépítésre kellene felhasználni, de ennek közvetlenül nyoma sincs az idei költségvetésben. A befolyt összeg persze a város üzemeltetésére megy, de a kommunális adó előtt is történtek útjavítások, vagyis: ezzel beismerik a költségvetést elfogadók, hogy amit régen alap szolgáltatásként adott a helyben élő állampolgároknak a város, most csak akkor lehetséges, ha adót fizetnek a gödöllőiek. Így szakmailag hiába konzervatív a költségvetés, ha nem a helyi emberek mindennapjaival kapcsolatos problémákra keresi a megoldást és nem is segíti közvetlen fejlesztésekkel a gödöllőiek életét. Ezért ezt nem tudtuk támogatni, mert számunkra csak és kizárólag ez a fontos.

- Péterfi Gábor képviselőtársa hozzászólásában kiemelte, hogy – miként kormányzati szinten – Gödöllőn is az itt élő emberek életminőségének javítására kellene összpontosítani. Török Sándor pedig a bölcsődefejlesztés önerő-részének hitelfelvétellel történő biztosítását kifogásolta. Milyen indokokkal tették ezt?
- Igen, Gábor is azt, az általunk mindig is fontosnak tartott alapelvet képviselte, hogy az önkormányzatnak nem egy-egy, valamilyen érdek miatt favorizált területre kellene fókuszálnia, hanem olyan döntéseket hozni, amik nem megnehezítik, hanem könnyebbé teszik a gödöllőiek mindennapjait.
Török Sándor elsősorban arra világított rá, hogy akár néhány hónapon belül, amikor meglesz a tavalyi év gazdálkodásának zárszámadása, képződhetnek olyan tartalékok, amik fedezik az önrészt, és nem kell a várhatóan növekvő kamat- és hiteldíj-mutató terhek vállalásával indokolatlan kiadásokba hajszolni az önkormányzatot.


- A bölcsődei hitelfelvétellel kapcsolatosan Önnek is volt javaslata arra, milyen forrás bevonásával lehetne elérni, hogy ne kelljen kölcsönért folyamodnia az önkormányzatnak. Mire gondolt?
Kocsi Tamás:
- A testületi ülésen rámutattam, hogy az önkormányzat által idén tavasszal elvesztett szálloda-per kapcsán végelszámolás alá került G-Magistratus Zrt-nek átutalt több mint 700 millió forintból valamennyit visszakap majd az önkormányzat. Ezt is fel lehetne használni annak érdekében, hogy szükségtelenné váljon a hitelfelvétel, amit egyébként a harmadik negyedévben kívánnak elindítani. A lokálpatrióta klubos többség nem volt hajlandó ezt a javaslatot sem befogadni. Kicsit olyan érzésem támadt, mintha beismerték volna, hogy nagy a bizonytalanság az általuk „sikertörténetként” eladni próbált perrel összefüggő követelések behajtásában.

- Szinte minden képviselőtestületi ülésen felmerül, hogy Önök nem vagy nem kellő számban vesznek részt a döntéseket megelőző egyeztetéseken. Beavatna annak rejtelmeibe, hogy miért alkalmazzák ezt a gyakorlatot?

- Többször kértük polgármester úrtól, hogy a demokrácia szabályai szerint biztosítsa számunkra a bizottsági helyeket, eddig hiába. Ennek ellenére szinte minden bizottsági ülésen részt vesz közülünk néhány képviselő, és rendszeresen véleményezzük az előterjesztéseket, amiket egyébként jellemzően az utolsó pillanatban kapunk meg. A bizottságok szerepe, sajnos, kimerül abban, hogy a hivatal által előkészített döntésekre rábólintsanak. Egyedül a nyilvános testületi ülésen tudjuk eljuttatni a gödöllői emberekhez azokat a véleményeket, amiket az ő érdekeiket képviselő javaslatokban, indítványokban fogalmazunk meg. Fotó forrása. Régió Plusz TV / Porta


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online