Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Győzött a jog: nem vethet ki útdíjat a gödöllői önkormányzat

2021-12-16 11:14:33

Annak ellenére, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevételt fogalmazott meg, és a rendelet hatályon kívül helyezésére szólította fel a gödöllői önkormányzatot, a „helyi utak állagát óvó” lokálpatrióta klubos többség nem ezt az utat választotta, hanem azt tervezte, hogy az érintett vállalkozásokra közvetlenül, a szolgáltatásaikat igénybe vevőkre közvetetten többlet anyagi terhet jelentő rendelet hatályba lépése 2022. július 1-jére módosul.

Történt mindez úgy, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjének határozatában a következő indoklás is szerepel: a vonatkozó törvényi környezet nem tartalmaz olyan felhatalmazást az önkormányzatok, mint útkezelők számára, hogy az általuk létesített közút közlekedési célú használatáért, akár annak fokozott igénybevételéért úthasználati díjat állapítsanak meg.

Jókora fordulatot jelentett az ügyben, hogy a Kúria Önkormányzati Tanácsa is döntött a gödöllői szándékról, és felhatalmazó rendelkezés hiányában megsemmisítette azon önkormányzati rendeleti előírást, ami útfenntartási díj fizetésének kötelezettségére vonatkozott.
Ennek értelmében díjat nem szedhet az önkormányzat. Amint azt az előterjesztők, Gémesi György és Bajkó Norbert alpolgármester kijelentették: szerintük diszkriminatív a törvényi rendelkezés, amit időszerű lenne orvosolni. Bajkó azt is elmondta, annak ellenére, hogy nem lesz útdíj-fizetés, a rendelet további szabályozása (például: engedélyezés, regisztráció) fennmarad, és a terv szerint hamarosan működésbe lép a rendszámfelismerő-rendszer, amivel ellenőrizhető az érintett utak forgalma, terheltsége.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online